Petre Apostol

De astăzi, la Gyor, în Ungaria, se va da startul competițiilor din cadrul ediției cu numărul 14 a Festivalului Olimpic al Tineretului European (FOTE), după ce, ieri seară, a avut loc ceremonia de deschidere, întrecerea fiind destinată sportivilor cu vârste cuprinse între 15 și 17 ani. Printre reprezentanții României de la această competiție se regăsesc și cinci sportivi, doi antrenori și un arbitru din județul Prahova.
Dintre sportivii prahoveni, prima care va intra în concurs va fi handbalista Isabela Dragnea. Jucătoare formată la CSM Ploiești de antrenorul Daniel Gheorghe, aceasta a ajuns, după problemele clubului municipalității ploieștene, la CSM București, unde, sub comanda tot a unui antrenor ploieștean, Florin Ciupitu, a câștigat titlul de campioană națională la junioare I.
Dragnea evoluează ca inter dreapta, iar echipa România va debuta la FOTE astăzi, la ora 12:30 (ora României), în compania Norvegiei, meciurile de handbal fiind găzduite la Audi Arena, în care își desfășoară activitatea cel mai de succes club maghiar de handbal feminin, Gyor.
Tricolorele vor evolua, apoi, mâine, de la ora 14:30 (ora României), în compania Olandei, pentru ca, în ultimul meci al grupei A, să întâlnească reprezentativa țării gazdă, de la ora 12:30 (ora României). Primele două clasate vor obține calificarea în semifinale, alături de primele două formații din grupa B, alcătuită din Danemarca, Muntenegru, Franţa şi Rusia.
Mâine va intra în concurs și înotătoarea de la Clubul Sportiv Școlar Ploiești, Clara Spânu, care îl are alături și pe antrenorul său, profesorul Toma Mirițescu, inclus în colectivul tehnic al echipei României. Multiplă campioană națională, Clara Spânu va concura mâine la proba de 800 m liber, care programează direct finala, sesiunea de înot urmând să înceapă de la ora 8:00 (ora României).
Miercuri, înotătoarea ploieșteană va concura în calificările probei de 400 m liber, programate pe finalul reuniunii de dimineață, care va începe de la 8:00 (ora României), iar în cazul prezenței în finală, se va lupta pentru medalii în reuniunea de seară, care va debuta de la ora 16:00 (ora României).
Tot miercuri va concura și atleta Andreea Lungu, de la CSȘ „Constantin Istrati” Câmpina, care o va avea alături pe antrenoarea sa, profesoara Mihaela Marin, selecționată în stafful tehnic al României. Campioană națională la junioare 3, atleta prahoveană va participa în cadrul semifinalei la proba de aruncare a discului, la care, în urmă cu o săptămână, a fost aproape de a depăși recordul național, câștigând titlul cu 44,82 m, la 19 cm de performanța de referință a țării.
Semifinalele probei sunt programate de la ora 14:30 (ora României), iar finala va avea loc în ziua următoare, de la ora 15:00 (ora României).
La judo, vor fi doi sportivi prahoveni, de la CSM CFR CSȘ Ploiești, de care se ocupă antrenorii Gheorghe Savu (coordonator), Mihai Trandafirescu şi Doru Munteanu. Dintre cei doi, ambii campioni naționali la cadeți, mai întâi va intra în concurs Paul Onofrei, care mâine, de la ora 11:00 (ora României), va evolua în calificările categoriei 55 kg, finala fiind programată la ora 15:00 (ora României).
Cel de-al doilea judoka prahovean, Andrei Pîrloga, de două ori câștigător în Cupa Europeană, va concura joi, de la ora 9:00 (ora României), în calificările categoriei 73 kg, iar dacă va ajunge în finală, va evolua în sesiunea de după-amiază, care va începe de la ora 15:00 (ora României).
Sportivii prahoveni vor evolua, totodată, și în concursul pe echipe, programat sâmbătă, de la ora 9:00 (ora României).
Înainte de plecarea spre Gyor, echipa olimpică a României a fost prezentată oficial la Izvorani, în compania președintelui Comitetului Olimpic și Sportiv Român (COSR), Mihai Covaliu, fiind prezenți, totodată, și Octavian Morariu, membru CIO pentru România, precum și ploieșteanul Alexandru Dedu, vicepreședintele COSR și președintele Federației Române de Handbal.

FO TE
De asemenea, administrația prezidențială a fost reprezentata de Laurențiu Mihai Ștefan, consilier prezidențial.
De menționat că, în cadrul festivităților de prezentare, Ana Iulia Dascăl, desemnată purtătorul de drapel al României la ceremonia de deschidere, a citit jurământul sportivilor, tehnicianul lotului de gimnastică Nicolae Forminte a citit jurământul antrenorilor, iar ploieșteanul Cosmin Cristea (în foto) – pe cel al arbitrilor.