Preşedintele Klaus Iohannis a declarat, aflat la Bruxelles, că discuţia privind demisiile unor miniştri din cabinetul Grindeanu este „artificială” şi că aceia care sunt acum în funcţie trebuie „să-şi vadă de treabă” până la învestirea noului Executiv. „Am văzut că a apărut o discuţie mare despre demisie. Este inutilă. Un ministru este în funcţie până când ori îl eliberez prin decret, ceea ce nu am făcut încă, ori se validează un nou guvern votat de Parlament şi atunci activitatea vechilor miniştri încetează din oficiu. Deci toată discuţia este artificială”, a declarat preşedintele Klaus Iohannis. Şeful statului a afirmat că nu va numi alţi miniştri „pentru două zile”, iar cei care se află acum încă în exerciţiu trebuie să „îşi vadă de treabă” până când un nou guvern va fi votat de Parlament. „Cred că este evident pentru toată lumea că nu o să mă apuc să numesc miniştri pentru două zile. Aşa ceva nu se face. Cei care sunt pe funcţie nu au decât să îşi vadă de treabă până când clarificăm chestiunea noului guvern”, a mai spus Iohannis. Reacţia şefului statului a venit după ce purtătorul de cuvânt al guvernului, Alina Petrescu, a anunţat că solicitările miniştrilor de retragere a demisiilor sunt „lipsite” de obiect. „La cabinetul primului-ministru au fost depuse, joi, 20 de cereri de retragere a demisiei din partea miniştrilor, membri ai Cabinetului Grindeanu. Aceste 20 de cereri de retragere a demisiei sunt însă lipsite de obiect”, a declarat Alina Petrescu. Ea a invocat articolul 6 al Legii 90 privind organizarea şi funcţionarea Guvernului României, potrivit căruia demisia din funcţia de membru al guvernului se anunţă public, se prezintă în scris prim-ministrului şi devine irevocabilă din momentul în care s-a luat act de depunerea sa, dar nu mai târziu de 15 zile de la data depunerii. Pe de altă parte, preşedintele Klaus Iohannis a mai declarat că singurul politician cu care a discutat miercuri a fost premierul în exerciţiu Sorin Grindeanu, pentru că a vrut să ştie dacă acesta „înţelege să continue cu responsabilitate” să guverneze până la instalarea unui nou Executiv. „Eu am vorbit cu premierul, dintre toţi cei implicaţi în această chestiune şi am vorbit fiindcă am vrut să ştiu dacă înţelege să continue cu responsabilitate până la stabilirea unei noi formule guvernamentale”, a spus preşedintele. Acesta a mai afirmat că luni va discuta cu „ceilalţi” politicieni, în cadrul consultărilor de la Cotroceni. „Cu ceilalţi politicieni voi vorbi luni la Cotroceni, la consultări, şi sunt foarte interesat de opiniile lor”, a mai spus Iohannis. Întrebat dacă ştie deja cu ce propuneri va veni PSD la consultări, preşedintele a replicat: „Luni socot că mă vor anunţa”.

Noul premier trebuie
să aibă o majoritate parlamentară în spate

Preşedintele Klaus Iohannis a declarat, la Bruxelles, că premierul pe care îl va desemna trebuie să fie „integru, fără probleme penale şi cu o majoritate parlamentară în spate”, evitând să spună din partea cărui partid va fi acesta. Preşedintele a fost întrebat din ce partid va fi premierul pe care îl va desemna. Iniţial, Iohannis a răspuns cu o glumă: „Dintre politicienii de la Bucureşti. Aceasta a fost o glumă”. „Voi avea discuţii luni cu toate partidele , după care o să fac o evaluare proprie şi o să vă spun ce opinie am. Vreau să cunosc toate opiniile, după care voi trece la desemnarea unei persoane”, a continuat preşedintele Klaus Iohannis. Şeful statului a explicat că premierul pe care îl va numi trebuie să îndeplinească anumite cerinţe.
„Premierul trebuie să fie o persoană integră, fără probleme penale, o persoană care mă convinge că are capacitatea să conducă un guvern şi o persoană cu o majoritate parlamentară în spate”, a mai spus Iohannis.
Chestionat cu privire la oportunitatea organizării unor alegeri anticipate, şeful statului a explicat că pentru a se ajunge la acest lucru trebuie ca ţara să ajungă să treacă printr-o „criză profundă”, pe care nu şi-o doreşte. El a admis însă că este o variantă constituţională, care poate fi luată în calcul. „Alegerile anticipate sunt o măsură prevăzută de Constituţie, dar pentru a ajunge la alegeri anticipate trebuie să intrăm mai întâi într-o criză profundă şi nu îmi doresc aşa ceva. Dar, sigur că ele nu vor fi niciodată excluse, însă aici depinde foarte mult de voturile din Parlament. Am văzut că în ţară se fac tot felul de scenarii, tot felul de politicieni îmi dau sfaturi, cum să numesc şi pe cine să numesc. În realitate, aceste lucruri, despre cine are sau nu o majoritate, se stabilesc prin vot. Majoritatea se stabileşte prin vot în Parlament”, a mai spus Iohannis, aflat la Bruxelles, la şedinţa Consiliului European.