Ana Maxim

  România are milioane de persoane cu probleme sociale, dar în primării există puțini asistenți sociali cu studii superioare în domeniul pentru care au fost angajați. Situația se regăsește în multe localități din  Prahova. Asta înseamnă că activități importante, precum monitorizarea copiilor cu părinți plecați în străinătate, realizarea anchetelor sociale sau identificarea unor soluții pentru persoanele aflate în situații de risc, sunt lăsate pe mâna unor angajaţi fără pregătire de specialitate. Cu alte cuvinte, în localitățile respective nu pot fi furnizate servicii de asistență socială profesioniste, iar o consecință a acestui lucru îl reprezintă faptul că persoanele aflate în risc social nu au încredere în solicitarea unor astfel de servicii, susțin specialiștii.

În județ, printre puținele primării care au angajate persoane, pe posturile de asistenți sociali, cu studii superioare în domeniu, se regăsesc cele din Azuga, Mizil, Ariceştii Rahtivani, Băneşti şi Brebu. “Sucursala Prahova a Colegiului Național al Asistenților Sociali din România a făcut o cercetare în vederea identificării persoanelor care, prin dispoziţia conducătorului instituției, au atribuţii specifice ocupaţiei de asistent social. Au răspuns solicitării noastre 48 de primării. Centralizarea răspunsurilor a scos în evidenţă lipsa de personal calificat, confuzia făcută de anumite primării între asistentul social şi asistentul personal al persoanei cu handicap, practicarea ilegală a profesiei de asistent social”, ne-a precizat Alexe Dumitru – asistent social principal cu drept de liberă practică, preşedinte al Sucursalei Prahova al Colegiului Național al Asistenților Sociali din România. Din cercetarea efectuată de reprezentanții prahoveni ai acestui for a reieșit și faptul că unele primării au angajate pe posturi de asistenţi sociali persoane cu studii medii sau absolvenți cu studii superioare în cele mai diverse domenii, de la Psihologie, Asistență managerială şi secretariat până la… Economia turismului intern şi internaţional, Arhivistică și Finanţe – Bănci! Prahova nu este, însă, în fruntea clasamentului național în privința numărului redus de asistenți sociali din primării cu studii de specialitate, judeţe precum Iaşi, Alba Iulia, Vaslui, Neamţ fiind printre primele în acest sens. “Lipsa asistenților sociali cu studii superioare în domeniu are mai multe consecințe. În primul rând, nu se pot furniza servicii sociale, lucru ce afectează întâi de toate beneficiarul de drept al acestor servicii. Un efect la fel de important, din punctul meu de vedere, ar fi și lipsa încrederii persoanelor aflate în risc social în solicitarea unor astfel de servicii”, ne-a mai precizat interlocutorul nostru. În Prahova, soarta a mii de persoane depinde de munca specialiștilor în domeniul asistenței sociale. De exemplu, la sfârșitul trimestrului I al acestui an, existau în județ 4.724 copii ai căror părinţi erau plecaţi în străinătate şi care, periodic, trebuie monitorizaţi de asistenții sociali din primării. De asemenea, în centrele de asistență socială de stat sunt 1.069 persoane cu diferite tipuri și grade de handicap, dar există și peste 36.000 persoane încadrate în diferite tipuri și grade de handicap care nu sunt instituționalizate.

Cazurile sociale umplu spitalele!

Disfuncționalitățile în ceea ce privește asigurarea serviciilor sociale generează creşterea exponenţială a problemelor sociale cu care se confruntă judeţul. Îngrijorător este și faptul că nivelul de gravitate al acestor probleme nu este cunoscut exact, deoarece nu există o diagnoză socială locală şi nici una judeţeană care să scoată în evidență acest lucru, susțin reprezentanții Sucursalei Prahova al Colegiului Național al Asistenților Sociali din România. În această situație, “putem doar să constatăm cum în spitale sunt tot mai multe persoane ce reprezintă cazuri sociale și care rămân internate nu pentru că au o afecţiune foarte gravă, ci pentru că nu au un adăpost sau pe cineva care să-i îngrijească. Referitor la acest aspect, nu pot să nu punctez lipsa asistenţilor sociali din spitalele din Prahova. Cazurile sociale sunt, de cele mai multe ori, preluate de asistenţi medicali sau de alt personal medical“, ne-a mai precizat Dumitru Alexe. Potrivit informațiilor care se găsesc pe Harta furnizorilor de servicii sociale (https://harta-furnizori.mmuncii.ro ), lansată de Ministerul Muncii, în Prahova există 75 de furnizori de servicii sociale publici sau privați acreditaţi, dar există și servicii sociale care lipsesc, de exemplu nu există un centru social pentru victimele traficului de persoane. La 31 decembrie 2016, în Registrul Naţional al Asistenților Sociali din România erau înscrise 168 de persoane din Prahova, însă doar 72 de asistenţi sociali lucrează în acest domeniu, în sectorul public sau privat. Reprezentanții acestei categorii profesionale se confruntă cu probleme numeroase, cum ar fi birocraţia excesivă de multe ori, lipsa protecţiei de care au nevoie în multe situaţii, lipsa resurselor necesare pentru a pune în practică pregătirea profesională. Specialiștii susțin că este nevoie și de o îmbunătățire a legislației, astfel încât rolul asistentului social să fie foarte clar legiferat, la fel şi competențele unui specialist în domeniu. În țările din Occident, cu care adesea este comparată situația din țara noastră, lucrurile stau mult mai bine. “Fiecare ţară din Occident şi-a gândit propriul sistem de asistenţă socială. Marea Britanie este ţara în care foarte mulţi asistenţi sociali din România îşi găsesc un loc de muncă şi în care munca lor este foarte apreciată. Franţa, Elveţia, Danemarca, Norvegia sunt alte ţări în care asistentul social este foarte apreciat”, ne-a mai precizat Dumitru Alexe.