Nicoleta Dumitrescu

După alegerile locale de anul trecut, partidele au parte, luna viitoare, de o nouă repetiție. Este vorba despre organizarea de alegeri locale parțiale în 49 de localități – dintre care patru sunt din Prahova – acolo unde, din diferite motive, comunitățile au rămas fără primari. Data când electoratul va fi chemat din nou la urne este deja fixată – 11 iunie, marea provocare pentru partide și candidații lor fiind aceea ca doar în 15 zile, jumătate din perioada normală a unei campanii electorale, să-și facă publice promisiunile.
Conform calendarului pentru aceste alegeri, campania electorală va începe pe 27 mai și se va finaliza cu o zi înainte de vot. Numai că, unii dintre lideri deja au început pelerinajul prin județele în care unii dintre locuitori vor ține, și anul acesta, în mână ștampila de vot. Iar asta s-a văzut mai ales la principalul partid aflat la guvernare, președintele PSD, ca să arate că este mai popular decât pare, dând costumul și cravata pe ie și ițari, ţinută asortată cu pălărie de paie! Și, cu siguranță, nu va fi sigurul lider de partid care va fi văzut în mijlocul poporului în perioada imediat următoare. Pentru că, fiind vorba doar de 49 de localități, va fi destul de ușor să transmiți electoratului numai de bine!
Cât privește promisiunile, evident, cel mai lesne va fi pentru formațiunile politice care deja sunt la guvernare. Întrucât, în loc de programe locale de dezvoltare, candidații vor fi prezentați la pachet cu programul de guvernare. Deoarece am promis în decembrie 2016, am făcut și vom face în 2017 și în anii următori! Și, evident, caimacul promisiunilor bifate va fi pus pe tapetul zidurilor Primăriei Craiovei, având în vedere că Olguța Vasilescu a lăsat scaunul de primar pe cel de ministru, reformele salariale fiind, aproape, fără număr!
Prin urmare, ministrul Muncii a asigurat deja campania pentru candidatul PSD de la Craiova, dar și din celelalte localități unde se vor organiza alegeri parțiale, ca să nu mai punem faptul că, tot grație Olguței, din acest an, primarii nu se vor mai văita că au lefuri mici în comparație cu activitatea depusă, având în vedere că promisiunile de măriri salariale îi vor include și pe aceștia.
Pe de altă parte, programul actualei guvernări va fi la pachet cu candidații, inclusiv pentru partidele aflate acum în opoziție. Astfel, abia așteaptă cei de la PNL și USR să toace, la bani mărunți, cum și în ce mod au început să pună în aplicare cei de la putere ceea ce au promis în campania electorală de la alegerile parlamentare din decembrie 2016.
Așa că, începând cu 27 mai, când se va da startul campaniei pentru alegerile parțiale, abia așteaptă cei din opoziție să-i bombardeze pe cei de la putere! Mai mult ca sigur, nu vor da așa ușor uitării celebra Ordonanță 13, cea care a scos românii, zile la rând, în stradă.
Numai că, atât pentru opoziție, cât și pentru putere, mai greu va fi cu concentrarea mesajelor, pentru că, așa cum aminteam, fiind vorba despre alegeri parțiale, și perioada de campanie electorală este redusă la jumătate. Cum însă cei de la PSD și ALDE vor să-și reconfirme puterea, iar cei de la PNL și USR să recâștige, consideră ei, din ceea ce nu au reușit în vara anului trecut, în toate cazurile, din partea lor, mesajele vor fi, evident, numai de bine. Adică va fi bine dacă se va vota cu X în loc de Y! Ceea ce nu va fi nimic nou sub soare. Pentru că, așa cum a fost și anii trecuți, vor fi candidați mulți, iar promisiuni – pe măsură!