Nicoleta Dumitrescu
Cum era de aşteptat, mult trâmbiţata Lege unitară a salariilor, pentru a cărei fundamentare ministrul Olguţa Vasilescu a transformat nopţile în jumătăţi de zi, nu este pe plac sindicatelor din administraţia locală. Iar ca să atenţioneze că ar fi bine să nu se meargă înainte pe formula trecută în noul text de lege, pentru astăzi s-a anunţat grevă, chiar una generală. Parlamentarii însă ignoră semnalele acestora, ieri, în Senat, actul normativ fiind votat, urmând ca, astăzi, să fie supus aprobării şi la Camera Deputaţilor, în calitate de for decizional.
Ce-i deranjează mai mult şi mai mult în noul act normativ pe cei din administraţie? Una dintre supărări ar fi că, pe de o parte, există posibilitatea şi de disponibilizări, iar pe de alta, aşa-zisele majorări salariale pentru toţi angajaţii din administraţie ar fi doar vorbe goale, în contextul în care pe hârtie plusul la leafă e consemnat doar pentru cei din executiv –
adică primari, viceprimari, preşedinţi şi vicepreşedinţi de consilii judeţene. Mai mult decât atât, stabilirea grilei de salarizare ar urma să fie la latitudinea consiliilor locale şi judeţene, lucru pe care nu-l concep în ruptul capului, având în vedere faptul că ei – adică funcţionarii din administraţie, cei mai mulţi cu studii superioare, masterate chiar şi doctorate –
ar urma să fie la mâna – a se citi votul – aleşilor, mulţi dintre ei trecuţi prin şcoli precum gâsca prin apă ori facultăţi organizate numai la FF!
Ca urmare, astăzi, cei din administraţia publică, în semn de protest faţă de modul în care au fost şi vor fi păcăliţi prin noua legislaţie a salarizării, vor face grevă, avertizând că e posibil să o ţină lunga cu întreruperea activităţii.
Pe de altă parte, cei din administraţie se tem că se va ajunge mai rău ca pe vremea când premier era Emil Boc, când s-a aprobat reducerea salariilor cu 25%. În acest caz, este posbil ca, astăzi, la manifestaţiile din faţa Casei Poporului, sindicaliştii să vină înarmaţi cu tot soiul de pancarte, nefiind exclus ca în vârful unor pari să fie şi capul Olguţei!
Oricum, de când au ajuns la guvernare cei de la PSD, ce-au făcut, ce n-au făcut dar, în anumite privinţe, unele lucruri parcă au fost aliniate strict după capul acesteia, ca şi când ar fi singurul ministru din Guvernul Grindeanu care ar gândi.
În ce măsură acţiunile anunţate de cei din administraţie vor avea efectul scontat, se va vedea. Însă, chiar şi dacă Legea salarizării unitare va fi adoptată şi de deputaţi, la cotitură – adică la promulgare – actul normativ este aşteptat de către preşedintele Klaus Iohannis, care încă de luni le-a dat de înţeles acelora care au anunţat că se vor răzvrăti în stradă, că este de partea lor. E de urmărit, aşadar, ce se va întâmpla , până la urmă, cu legea salarizării croită şi sucită pe toate părţile după capul Olguţei!