Rodica Paraschiv,
deputat PSD de Prahova

Camera Deputaţilor a adoptat marţi, 16 mai, proiectul de Lege pentru aprobarea Programului carne de porc din fermele româneşti, act normativ care stabileşte cadrul juridic pentru instituirea unei scheme de ajutor de stat, astfel încât producătorii din sectorul creşterii porcinelor să depăşească dificultăţile pe care le întâmpină şi să reuşească să menţină cel puţin nivelul actual de producţie.
Această subvenţie urmează a se acorda, prin bugetul Ministerului Agriculturii şi Dezvoltării Rurale, producătorilor de carne de porc, persoane juridice sau persoane fizice autorizate, întreprinderi individuale şi întreprinderi familiale, şi se va implementa după primirea deciziei Comisiei Europene de acordare a ajutorului de stat.
De asemenea, legea reglementează şi durata programului, beneficiarii, condiţiile de înscriere în Program şi modalitatea de acordare a ajutorului de stat.
Programul carne de porc din fermele românești se desfășoară pe perioada 2017-2020. Ajutorul de stat se va da sub forma unor pachete de sprijin, valoarea pentru un pachet fiind echivalentul a 10.000 de euro pentru porcii grași care se livrează și se clasifică în abatoare autorizate. În cadrul Programului carne de porc din fermele românești, un producător poate beneficia de ajutor de stat pentru minimum un pachet și maximum 250 de pachete de sprijin/an/beneficiar.
Acordarea acestor ajutoare este conformă cu prevederile Programului de guvernare 2017-2020 al PSD, Capitolul „Politici agricole şi de dezvoltare rurală”- Programul de susținere pentru produsul carne de porc.
Camera Deputaţilor a mai adoptat, tot marți, proiectul de Lege privind asigurarea obligatorie de răspundere civilă auto pentru prejudicii produse terţilor prin accidente de vehicule şi tramvaie, iniţiativă elaborată şi votată de social-democraţi.
Potrivit noului act normativ, prețurile asigurării obligatorii se vor baza pe un tarif de referință calculat de ASF şi nu vor mai fi fixate prin lege. Totodată, au fost plafonate cheltuielile administrative ale asigurătorilor la procentul de 25%. O modificare importantă adusă de lege se referă la introducerea sistemului de decontare directă, care va avea loc între asigurătorii şoferilor implicaţi într-un eventual accident. Totodată, s-au înăsprit pedepsele pentru service-uri auto în cazul în care folosesc piese contrafăcute sau neomologate, fapta devenind infracţiune sancţionată cu închisoarea de la 2 la 7 ani.
Propunerea legislativă, iniţată şi susţinută de Grupul Parlamentar al PSD, a fost elaborată ţinându-se cont, în principal, de prevederile directivelor europene în materie, de propunerile formulate de asociaţiile profesionale şi patronale ale asiguratorilor şi transportatorilor auto, precum şi de experienţa altor state membre UE în ceea ce priveşte reglementarea acestei asigurări.