N. Dumitrescu

 Îngrijoraţi de posibilitatea ca noua Lege a salarizării să le aducă diminuări ale lefurilor cu 25% şi nu majorări, aşa cum se va întâmpla în cazul altor categorii de funcţionari, ieri dimineaţă, angajaţii direcţiilor de finanţe au declanşat un protest spontan şi au ieşit în stradă. Acţiunea a fost una unitară la nivel naţional, întreruperea activităţii, inclusiv aceea cu publicul, fiind înregistrată şi la sediul de pe strada Aurel Vlaicu al Direcţiei Generale a Finanţelor Publice Ploieşti. Susţinuţi de preşedintele Sindicatului  Sed Lex  Prahova, finanţiştii au întrerupt activitatea şi au înconjurat de-o parte şi de alta sediul instituţiei. Declanşarea protestului spontan a mai plecat şi de la faptul că, deşi această categorie de angajaţi nu s-a regăsit nici în “primul val” de majorări salariale,  pus în practică la începutul acestui an, în schimb, în opinia reprezentanţilor lor, atribuţiile sunt, de la lună la lună, tot mai multe. Pe de altă parte, fondurile pentru investiţii sunt “zero lei”, dovadă fiind inclusiv imaginea exterioară a instituţiei care a fost “bandajată”, de luni bune, cu folie protectoare din cauza faptului că se desprind plăcile de pe ziduri.

Ieri dimineaţă, salariaţii din sistemul instituţional al Ministerului Finanţelor Publice au declanşat un protest spontan ca reacţie la proiectul Legii salarizării care ar afecta, în opinia lor, în sens negativ, grila lefurilor actuale. Acţiunea a fost una la nivel de ţară, puţin după ora 10:00 găsindu-i în stradă, după ce au întrerupt lucrul, şi pe cei din cadrul Direcţiei Generale a Finanţelor Publice Ploieşti, care are sediul pe strada Aurel Vlaicu. “ Acest protest spontan a fost pornit de către angajaţii din direcţiile de finanţe. La ora 10:00 ( n.n. – ieri), 3.300 de oameni, angajaţii din cele şapte judeţe ( Argeş, Călăraşi, Dâmboviţa, Giurgiu, Ialomiţa, Prahova, Teleorman) ale Regionalei Ploieşti au declanşat protestul spontan. Întreruperea activităţii, inclusiv aceea cu publicul, a plecat de la prevederile noii Legi a salarizării care ne arată că, începând cu 1 ianuarie 2018, vom avea scăderi de salarii. Asta în condiţiile în care noi suntem cei care trebuie să colectăm toate impozitele şi taxele, să aducem bani mai mulţi la buget pentru toate celelalte categorii bugetare, inclusiv pentru profesori şi doctori, şi asta pentru că toată lumea vrea ca să fie mai bine instruiţi copiii lor sau să aibă condiţii mai bune în spitale. Guvernanţii se gândesc că, acum, cel mai bun lucru pe care ar trebui să-l facă este să scadă salariile angajaţilor din finanţe, în condiţiile în care în fiecare lună planul lor de activitate creşte. Pe de altă parte, în comparaţie cu ceilalţi angajaţi din sistemul bugetar, noi nu am primit nicio majorare salarială. Ni se pregăteşte, în schimb, o scădere şi a actualelor salarii, în condiţiile în care nu ni se recunoaşte nici importanţa muncii pe care o desfăşurăm, având în vedere faptul că nu suntem cei mai iubiţi oameni, din moment ce de la noi sunt transmise înştiinţări de plată, somaţii sau executări silite. Pe de altă parte, nu avem nicio altă posibilitate de a ne rotunji veniturile, pentru că acest lucru este total interzis. Nu putem să facem activităţi de contabilitate, nimic. Dacă un medic sau un profesor poate, după orele de program, să meargă la un alt cabinet medical sau să acorde nişte meditaţii, în cazul nostru nu se poate presta, după ce ieşim de la serviciu, nicio altă activitate”, ne-a declarat Aurel Fănică, preşedintele Sindicatului „Sed lex” Prahova.
3-dPrecizându-ne că veniturile celor din finanţe sunt între 1.400 de lei şi 4.000 de lei, liderul de sindicat ne-a mai declarat: ”Analizând noua Lege a salarizării, în cazul nostru, lefurile actuale ar urma să scadă cu până la 25%. Pe de altă parte, dacă se va aproba în forma actuală, asta ar însemna că, în următorii 5 ani, salariile noastre vor rămâne bătute în cuie, fără – repet – să avem posibilitatea de a presta alte activităţi aducătoare de venituri”. Întrebat dacă greva spontană se va transforma într-una generală, afectând activitatea cu publicul, Aurel Fănică ne-a menţionat: „ Nu cunoaştem, deocamdată, ce se va întâmpla. Astăzi de dimineaţă (n.n.- ieri), colegii noştri din Bucureşti au plecat în marş către Ministerul de Finanţe, în speranţa că vor reuşi să poarte discuţii cu reprezentanţii de acolo. Asta în condiţiile în care, cu ceva vreme în urmă, pe această temă au mai avut loc întâlniri atât cu ministrul Muncii, cât şi cu cel al Finanţelor. Nu s-a obţinut însă absolut nimic, în contextul în care li s-a spus că legea este depusă la Parlament şi va fi discutată în regim de urgenţă. S-au depus inclusiv amendamente din partea noastră, dar până acum nu s-a primit niciun răspuns pozitiv. Ne pare rău că am fost nevoiţi să întrerupem şi programul cu publicul, dar angajaţii din finanţe au dorit, prin această grevă de avertisment, să tragă un semnal de alarmă asupra situaţiei în care se vor regăsi, de la începutul anului 2018, dacă se vor aplica noile prevederi ale Legii salarizării”.
După cum am mai aflat de la unii dintre cei care au participat, ieri, la greva de avertisment, tehnica de calcul este învechită, iar din cauza faptului că unitatea de imprimerie rapidă s-a defectat – cea care facilita transmiterea de somaţii, înştiinţări de plată etc. – inspectorii fiscali sunt nevoiţi să listeze documentele menţionate la alte imprimante şi, apoi, să le pună, pe fiecare în parte, în plicuri, pentru a fi transmise prin poştă, în condiţiile în care activitatea, de la lună la lună, este încărcată cu noi şi noi atribuţii. Mai mult decât atât, liderul de sindicat ne-a mai precizat că la capitolul investiţii fondurile sunt „zero lei”, acest lucru fiind vizibil inclusiv în cazul sediului instituţiei de pe strada Aurel Vlaicu, care, pentru a se evita căderea plăcilor de pe ziduri, a fost acoperită, la exterior, cu o plasă de protecţie de culoare verde.
De precizat că, la nivel naţional, conform unui comunicat de presă al Federaţiei Naţionale a Sindicatelor din Finanţe – afiliată la Alianţa Naţională a Sindicatelor Bugetarilor „Sed lex” – ieri, la nivel naţional, la acţiunea de protest au participat peste 22.000 de angajaţi din sistem. Avertizând că acţiunile de protest generate de iminenta tăiere a salariilor se vor putea întinde pe o perioadă nedeterminată de timp, ceea ce poate duce la blocarea activităţii de colectare şi a activităţilor de relaţii cu publicul, prin intermediul documentului menţionat, cei de la FNSF au precizat: „În loc ca Guvernul României să plătească 35.000 de consulanţi fiscali nou angajaţi, cu salarii de 10.000 de lei, dublu faţă de un salariat al sistemului Ministerului Finanţelor Publice, mai bine ar plăti decent cei 25.000 de salariaţi responsabili cu colectarea veniturilor statului, fiind o investiţie mai realistă, corectă şi cu efecte în timp, care ar duce la atragerea şi păstrarea personalului bine pregătit, care să poată face faţă noilor cerinţe în implementarea politicii fiscale. Sindicatele au făcut toate eforturile ca acest conflict să nu escaladeze, însă pasivitatea autorităţilor în a găsi soluţii i-a determinat pe salariaţi să reacţioneze necontrolat. O prelungire a acestui conflict ar pune în pericol însăşi punerea în practică a prevederilor actualului proiect al legii salarizării”.


Ieri, după ora 13:00, pe adresa redacţiei, prin intermediul unui comunicat de presă, am primit şi o serie de precizări ale președintelui ANAF, Bogdan Nicolae Stan, cu privire la mișcările de protest. „Nemulțumirile sindicatelor sunt legate de legea salarizării. Am avut deja discuții cu liderii de sindicat. Le-am ascultat revendicările. Am depus la Guvern propunerile de modificare a legii, în sensul eliminării discrepanțelor şi al menținerii sporului de 15%. În mod onest și deschis suntem în dialog permanent cu aceștia. Le solicit și pe această cale să își reia lucrul și îi asigur că în calitatea mea de președinte voi face demersurile necesare pentru ca nemulțumirile lor să fie auzite şi să găsim soluții în vederea bunei funcţionări a activității instituției”, se arată în documentul menţionat.

DISTRIBUIȚI
Articolul precedentVorbe intelepte
Articolul următorRecorduri mondiale!