V. S.

Deși sunt foarte des invocate, produsele tradiționale sau cele ecologice par să fie destul de dificil de înregistrat, dacă luăm în considerare numărul prahovenilor care au atestat astfel de produse în cursul anului trecut.
Directorul Direcției pentru Agricultură Județeană Prahova, Mita Enache, a arătat, ieri, în cadrul ședinței Colegiului Prefectural, că în cursul anului trecut doar trei produse tradiționale au fost înregistrate la nivelul județului Prahova. Toate trei sunt din sectorul piscicol și au denumiri apetisante: păstrăv copt și afumat la jar “Doftana”, zacuscă de păstrăv “Doftana” și cârnați de păstrăv “Doftana”.

P VConform reprezentanților Direcției pentru Agricultură Județeană Prahova, tot în cursul anului trecut au mai fost atestate drept rețete consacrate trei alte produse – crenvurști cu carne de vită, parizer și ciolan presat.
În privința agriculturii ecologice, în acelaşi interval de timp au fost înscriși 33 de operatori economici, dintre care 29 de producători agricoli din sectoarele vegetal, viță-de-vie, legume în solarii, arbuști fructiferi şi plante aromatice, șase procesatori (vinuri, miere și sucuri naturale) și un exportator de miere.
Potrivit legislației în vigoare, pentru ca un produs să fie atestat drept unul tradițional și pentru a figura în Registrul național al produselor tradiționale, acesta trebuie să fie fabricat din materii prime locale, să prezinte o rețetă tradițională specifică locului de prelucrare, prin care să reflecte un tip tradițional de producție și/sau de prelucrare, să aibă în procesul de obținere și operațiuni de prelucrare realizate manual și să dovedească un mod de lucru tradițional. Înregistrarea nu este permisă în cazul unui produs a cărui tradiționalitate se datorează provenienței sau originii sale geografice și aplicării unei inovații tehnologice.
Pentru obținerea acestui atestat de produs tradițional trebuie să se țină cont de toate prevederile stabilite de un ordin al ministrului Agriculturii care se referă în mod special la atestarea produselor tradiționale.