Variantele privind finanțarea investițiilor agricole – finalizate

Variantele finale ale Ghidurilor solicitantului pentru finanţarea investiţiilor agricole din cadrul Programului Naţional de Dezvoltare Rurală 2014-2020 (PNDR 2020) au fost publicate pe pagina oficială de internet a Agenţiei pentru Finanţarea Investiţiilor Rurale (AFIR), anunță revista Capital.
“Elaborarea ghidurilor reprezintă o etapă importantă în ceea ce priveşte construirea unei abordări noi a relaţiei dintre Agenţie şi beneficiari, iar propunerile pe care le-am primit în cadrul consultărilor au avut un rol foarte important. Modificările realizate au un singur scop: simplificarea accesării fondurilor! Am eliminat documentele şi condiţiile care au devenit redundante, am redus dimensiunea economică minimă a fermei mici pentru a permite cât mai multor fermieri să obţină sprijin financiar, dar am şi clarificat o serie de aspecte care au creat probleme în ghidurile anterioare. Acest tip de abordare va fi aplicat la sesiunile de proiecte pe care Agenţia le va lansa de acum înainte’’, a precizat, în acest context, directorul general al AFIR, Adrian-Ionuţ Cheşnoiu.

Contribuția băncilor la Fondul de Garantare a Depozitelor a fost redusă

Fondul de Garantare a Depozitelor Bancare a redus pentru acest an contribuția pe care băncile o au de plată pentru schema de garantare a depozitelor la 52 de milioane de lei, de la 368 de milioane de lei în anul anterior, a declarat, într-un interviu acordat Agerpres, directorul general al Fondului, Petre Tulin.
Potrivit acestuia, Fondul garantează integral depozitele a 99,8% dintre deponenți persoane fizice și 97,7% dintre cele ale deponenților persoane juridice, iar diferența dintre depozitele eligibile și depozitele acoperite este de 15,7 miliarde de lei în cazul persoanelor fizice și de aproximativ 66 de miliarde de lei în cazul persoanelor juridice. De asemenea, Petre Tulin a vorbit şi despre plasamentele realizate de instituție, subliniind că acestea sunt „foarte lichide și foarte sigure”.