Ana Maxim

Repertoriul Teatrului „Toma Caragiu” s-a îmbogățit recent cu spectacolul de revistă „Armistițiu cu morile de vânt”, inspirat de celebrul roman „Don Quijote de la Mancha”, de Miguel de Cervantes. Aurelian Temișan, interpretul personajului principal, ne-a vorbit despre proiectul ce marchează revenirea sa pe scena ploieșteană.
– După câți ani vă întoarceți pe scena Teatrului „Toma Caragiu” ?
– După aproape opt ani de când am jucat în spectacolul „Jocul de-a vacanța” mă reîntorc pe scena ploieșteană, să reiau colaborarea cu teatrul sufletului meu.
– De la cine ați primit invitația de a interpreta rolul lui Don Quijote, în spectacolul „Armistițiu cu morile de vânt” ? Ce înseamnă pentru dumneavoastră această nouă provocare artistică ?
– De la prietena mea, Marcela Țimiraș (n. n. – regizor și coregraf ) . Îi mulțumesc că mi-a dat credit maxim atunci când am venit în teatru, în vremea când eram timid și fără experiență, în 1992. E o colaborare lungă. Am prea multe spectacole “în picioare”, realizate cu ea și trupa teatrului, toate de succes. Pentru mine, această colaborare, în 2017, înseamnă reîntoarcerea mea în familia Teatrului Toma Caragiu, iar rolul Quijote este unul diferit de ceea ce am intepretat eu până acum, dar unul extrem de permisiv când e vorba despre a exploata latura sensibilă a artistului. Nu vă spun mai mult, vă invit să vedeți spectacolul de teatru de revistă.
– Cum a primit publicul ploieștean acest nou spectacol ?
– Cum primeşte orice spectacol făcut cu şi din suflet. Cu aplauze şi revenire în sala de teatru.
– Care au fost primele spectacole în care ați jucat la Ploiești ? Ce parteneri de scenă ați avut în acea perioadă ?
– Venirea mea în teatru s-a produs în anul 1992. De atunci s-au pus în scenă foarte multe spectacole (nicio şansă să îmi aduc acum aminte atâtea titluri), spectacole cu care am obţinut numeroase premii în festivalurile la care participam. Drept colegi de scenă, l-am avut de la bun început pe Adrian Enache, după care ni s-au alăturat, în ani diferiţi, Daniel Iordăchioae, Sanda Ladoși, Corina Chiriac, Nico… şi lista nu e încheiată.
– Care sunt cele mai frumoase amintiri din acea perioadă legate de Ploiești și de Teatrul „Toma Caragiu” ?
– Atât spectacolele de la sediu, cât şi turneele prin ţară aveau acea atmosferă de familie, de întreg, de fericire şi bună dispoziţie. Eram un colectiv de artiști care, înţelegându-se bine în spatele scenei, atunci când intram pe scenă se simţea acest lucru şi publicul primea mai multă energie bună decât ar fi crezut. De aici şi succesul nostru atunci când ajungeam la finalul spectacolului.
– În luna aprilie a acestui an, în ce spectacole vă mai poate urmări publicul din țară ?
– În comediile “Boeing-Boeing”, “Încurcătură la nivel înalt”, “Dezbracă-te, vreau să-ți vorbesc” și “Încă nu, dar o să fie”, toate jucându-se la Teatrul Elisabeta din Bucureşti, spectacole cu care plecăm, pe rând, şi în ţară.
– La ce proiecte muzicale lucrați ?
– De curând am susținut un concert, “Unplugged”, care a avut loc pe scena Teatrului Național din București, unde i-am avut invitați pe bunii mei prieteni Cornel Ilie, Smiley și Gabriel Cotabiță. Acesta deschide șirul unor concerte “live” pe care le voi susține peste tot prin țară și în care în prim plan va fi muzica din repertoriul meu. Voi avea și invitați pe măsură, în funcție de conceptul spectacolului. La cererea spectatorilor, concertul “Unplugged” din 20 martie, de la Teatrul Național din București, va fi reluat în 19 iunie 2017.
– Publicul vă urmărește evoluția și în cadrul show-ului de televiziune „Te cunosc de undeva”. Cât de dificilă este misiunea de jurat pentru acest concurs la care participă tot celebrități din lumea muzicală ? Care au fost cele mai surprinzătoare transformări de-a lungul timpului ?
– Nu aş putea spune că e dificilă misiunea de jurat, nu depinde viaţa nimănui de jurizările noastre. Personal sunt foarte realist atunci când spun ceva şi încerc prin ceea ce fac să ajut. Din punct de vedere al transformărilor… aproape fiecare dintre concurenţii care au participat de-a lungul istoriei emisiunii a rămas în memoria telespectatorilor cu cel puţin o transformare. Nu îmi vin acum în minte decât Pepe cu Joe Cocker, Maria Buză cu Edith Piaf, Jorge cu Beyonce, tot Maria interpretând pe Cristi Minculescu… lista fiind luuungă.