Petre Apostol

Miercuri seară, echipa naţională de rugby a României la categoria U20 a evoluat în semifinalele competiţiei Rugby Europe Championship, printre titularii reprezentativei tricolore regăsindu-se şi Silviu Grădinaru (foto, în stânga), originar din Băicoi. Tânărul rugbist prahovean şi-a început cariera la clubul Aurora Băicoi, ajungând, în prezent, la Dinamo Bucureşti, echipă din Superliga Naţională.
Competiţia continentală la categoria U20 are loc în Bucureşti, pe Stadionul „Arcul de Triumf”, iar „Stejăreii” au trecut, în sferturi, desfăşurate duminică, de selecţionata Belgiei, scor 28-22. În semifinale, miercuri seară, elevii antrenorului Eugen Apjok s-au confruntat cu Portugalia, care trecuse categoric de Olanda, scor 42-5, în sferturi.
România a avut iniţiativa în debutul meciului, concretizându-se şi pe tabela de marcaj, prin loviturile de pedeapsă transformate de Tudor Boldor, tricolorii conducând cu 6-3, pentru adversari punctând Jorge Abecassis, tot după o lovitură de pedeapsă. Portughezii, însă, au realizat primul eseu al meciului, prin Jose Andrade, în minutul 20, după o acţiune susţinută în „22”-ul românilor, încercare transformată de Jorge Abecassis.
Dar, „Stejăreii” aveau să intre la pauză în avantaj, după un eseu realizat de Boldor, în minutul 26, tot el transformând, ducând scorul la 13-10.
În partea secundă, lusitanii au punctat rapid, după şase minute, prin Manuel Pinto, care a realizat o cursă solitară de aproape 70 de metri, din propriul „22” până în terenul de ţintă tricolor, încercare rămasă netransformată, iar scorul devenea 15-13 pentru Portugalia. Selecţionata României a revenit în frunte, trei minute mai târziu, după o lovitură de pedeapsă transformată de Boldor.
Apoi, presiunea pusă de portughezi în atac a dus la o lovitură de pedeapsă transformată de Abecassis, obţinută în minutul 53, în urma unei intervenţii neregulamentare a lui Iulian Hartig, care a văzut cartonaşul galben. „Stejăreii” au rezistat în perioada de zece minute de inferioritate numerică, dar efortul depus s-a observat pe final. Iar, în minutul 69, chiar prahoveanul Silviu Grădinaru a comis o eroare care a costat scump reprezentativa tricoloră, intervenţia neregulamentară a sa oferind o lovitură de pedeapsă lusitanilor, acesta primind, totodată, şi cartonaşul galben.
Abecassis a transformat lovitura de pedeapsă, de la 40 de metri, în zonă centrală, ducând scorul la 21-16 pentru Portugalia, rezultat cu care s-a şi încheiat meciul, în ciuda tentativelor disperate ale românilor de a reuşi un eseu în ultimele minute.
Astfel, România s-a oprit în semifinale, ratând şansa de a se califica direct la World Rugby U20 Trophy, eşalonul secund mondial, la care obţine „biletele” câştigătoarea competiţiei continentale de la Bucureşti.
Finala va fi o afacere între echipele din Peninsula Iberică, Portugalia urmând să întâlnească, mâine, de la ora 17:00, Spania, care a învins, în semifinale, Rusia, scor 37-19. „Stejăreii” vor juca, în schimb, de la ora 15:00, tot mâine, cu Rusia, pentru medaliile de bronz.