Omega-3 îmbunătăţeşte funcţiile vizuale, capacitatea de a folosi limbajul, precum şi capacitatea de a reţine informaţii, specifice memoriei de scurtă durată, arată un studiu publicat în jurnalul PLoS ONE, scrie spring.org.uk, preluată de MedLive.ro.
Chiar şi oamenii sănătoşi pot avea o serie de beneficii de pe urma administrării suplimentelor omega-3, sunt de părere cercetătorii.
Suplimentarea dietei alimentare cu ulei de peşte ar putea spori stocarea dopaminei şi eliberarea sa, precum şi a îmbunătăţi funcţiile cognitive asociate dopaminei.
Studiul, efectuat pe o durată de şase luni, arată că suplimentarea unui organism sănătos cu omega-3 creşte capacitatea de funcţionare a memoriei de lucru.
“Înainte de a efectua acest studiu, eram de părere că este imposibil să sporim capacitatea cognitivă în rândul indivizilor sănătoşi prin intermediul suplimentelor alimentare. Am constatat astfel că performanţele memoriei de lucru pot fi îmbunătăţite, împreună cu atenţia şi alte funcţii vitale, asociate unor rezultate bune pe plan academic,” este de părere Bita Moghaddam, autoarea principală a studiului.
De asemenea, cercetătorii au căutat să identifice mecanismele cerebrale care sunt legate de îmbunătăţirea memoriei de lucru, însă testele de scanare a creierului prin intermediul tehnologiei de imagistică ce utilizează rezonanţa magnetică nu au dezvăluit dovezi în acest sens.
“Este cu adevărat interesant faptul că dietele alimentare obişnuite îmbogăţite cu acizi graşi omega-3 pot spori capacităţile cognitive chiar şi la persoanele tinere şi sănătoase. Cu toate acestea, a fost dezamăgitor faptul că studiul nostru nu a reuşit să clarifice care sunt mecanismele responsabile pentru îmbunătăţirea memoriei de lucru,” a declarat Dr Rajesh Narendarn, unul dintre autorii studiului.