Florin Tănăsescu
Tovarășe diriginte, care ai frecat ridichea atâtor generații întregi cu “Învățați, învățați, învățați”, nu te simți cu musca pe căciulă ? Nu citești ziarele, nu te uiți la televizor, nu citești pe Facebook că azi se zice “Likeizați, Likeizați, Likeizați!”. Și-atunci, de ce –ai făcut din școala generală cimitir al pubertății mele ?
Tov. diriginte, ne-ai scos la tablă ca pe ultimii infractori, punându-ne să o ștergem corect cu buretele – de parcă trebuia să spălăm urmele infracțiunilor comise de Domnu Trandafir, care a abuzat generaţii întregi de elevi. Ziceai așa: “Tabla se șterge de sus în jos și de la stânga la dreapta”. Serios, bos ? Azi, țara se fură și de ăia de stânga și de ăia de dreapta. Apropo, dirigule, îți mai aduci aminte de ăla care se uita ca boul la matale, când îl scoteai la tablă ? Când ziceai că mintea lui e “Tabula rasa”? Care-ți punea piuneze pe scaun? Ei bine, cred că l-ai recunoscut la televizor: este secretar de stat, deci cum rămâne treaba cu “Învățați, învățaţi, învățați !” ? Ai ?
Salve, magister de latină ! Ia zi, mai e valabilă treaba cu ginta nobilă latină și-adună copiii ei ? Nu de alta, dar mă gândesc la fiii unora dintre foștii mei colegi, care au tuns-o prin Marea Britanie, la muncă.
Eram prin trimestrul întâi al clasei a opta, bosule, fost diriginte, când m-ai prins cu Carpațiul fără filtru la veceu. M-ai tuns zero și mi-ai scăzut nota la purtare. Azi, la orice colț de stradă găsești următoarele: amfetamină, heroină, cannabis și ce mai vrea mușchii tăi.
Nu te-ai priceput să-mi explici, profule de română, că în afară de Coșbuc, mai sunt și alți clasici pe care trebuie să-i citești din scorță-n scoarță și să- i citezi la modul “Bă, da bine le zice ăla”. Iar ăla e domnul polițist Godină, clasic în viața noastră plină de drumuri înfundate.
Monsieur – oui, avec toi je parle, suplinitorule de limba franceză – voila ! Strada e mai la modă decât tine, fiindcă nu se mai zice “Merde le Guvern” sau, după caz, ”Merde Iohannis !”, ci “Fack You” – atât lui Grindeanu, cât și președintelui. Iar dacă omul este, într-adevăr, o trestie gânditoare, eu mi-aduc aminte că elevii nu aveau acces pe la intrarea profesorilor în şcoală, ci pe din-dos, cum, de altfel, se fac și legile. E-hei, dacă am fi protestat și noi atunci, în copilărie, din cauza discriminării, câte nu s-ar fi schimbat în țara asta !
La istorie, ce ne-ai învățat măria–ta, proaspăt ieșit de pe băncile facultății? Că voievozii români au ținut piept năvălitorilor. E drept că pe vremea aia nu se inventase OMV Petrom, dar în memoria celulei mi-a rămas că Ștefan cel Mare – mirean la vremea aia, sfânt în vremurile noastre – i-a tăiat beregata pretendentului Dan, pentru a ajunge pe tron. Azi, alții calcă pe cadavre și e doar o chestiune de timp până vor ajunge și ei pictați pe pereții bisericilor.
Revin la tine, diriginte, şi-ți aduc aminte că m-ai prins cu un bilețel pe care i-l trimisesem uneia de la a VIII–a B, în care îi scriam: “Când va bate vântul, peste părul tău, să-ți aduci aminte de numele meu”. Mi-ai chemat babacii la școală, să le spui că mă țin de prostii. Azi, deja, ăia de clasa a cincea se iau la poceală în recreația mare.
Tabla se șterge de la stânga la dreapta și de sus în jos! Serios, bos? Hai să-ți zic eu una mai valabilă: Din țara asta se spală putina cât încă ești tânăr, până-n 30 de ani! Pe urmă, e prea târziu.