Bani pentru salarizarea bugetarilor – da, pentru alte majorări, ba !

La predarea mandatului, ministrul Finanțelor, Anca Dragu, a declarat că proiectul de lege a bugetului acoperă majorările salariale decise prin Legea 250/2016 de aprobare a OUG 20/2016 privind salarizarea bugetarilor – lege care majorează substanţial unele salarii – însă a mai precizat că proiectul nu conţine şi fonduri pentru alte promisiuni de creşteri de salarii, majorări de pensii şi reduceri de taxe cuprinse în programele electorale ale partidelor.
„Noi avem acest proiect cu un deficit de 2,99% din PIB, care cuprinde numai creşterea de salarii”, a mai spus Anca Dragu, citată de Ziarul Financiar.

Averea gospodăriilor din România, tot mai scăzută

Conform unui raport al unei bănci elvețiene, citat de Profit.ro, averea gospodăriilor din România era la mijlocul anului trecut de 229 miliarde de dolari, în scădere chiar și față de anii de dinainte de criză.
Sursa citată mai menționează că averea gospodăriilor din Ungaria era, la aceeaşi dată, de 256 de miliarde de dolari, iar “diferențele se măresc pe măsură ce înaintăm spre vest. Astfel, averea gospodăriilor Cehiei era la mijlocul anului trecut de 409 miliarde de dolari, la o populaţie adultă de 8,4 milioane de locuitori, iar averea gospodăriilor poloneze – de 746 miliarde de dolari la o populaţie adultă de 30,3 milioane de persoane”.

Analiștii susțin că leul se apreciază în perioada următoare

Detensionarea situației politice din țară, precum și perspectivele menținerii deficitului bugetar sub 3% din PIB creează premise pentru aprecierea leului în perioada următoare, sunt de părere analiştii ING Bank, citați de economica.net.
Astfel, aceștia estimează că leul ar putea coborî chiar sub pragul de 4,5 lei, prognozele ING Bank indicând un nivel de 4,45 lei pentru un euro la sfârşitul primului trimestru din acest an.
Cursul de schimb euro/leu a închis trei zile la rând în jurul valorii de 4,51 lei, imprimând o tendinţă de apreciere, în condiţiile în care riscurile politice au fost scoase din calcul după ce audierile noilor miniştri s-au desfăşurat bine.