Acţionarii de la Petrotel-Lukoil Ploiești au hotărât ca societatea să nu fie dizolvată. Conform prevederilor legii societăţilor comerciale, “chiar și în contextul în care activul net al unei firme ajunge, în urma unor pierderi, la mai puţin de jumătate din valoarea capitalului social subscris, administratorii societăţii trebuie să convoace Adunarea Generală Extraordinară a Acţionarilor )(AGEA) pentru a decide dacă trebuie dizolvată”, conform site-ului economica.net.
Aceeași sursă mai precizează că , în cazul în care “acţionarii decid ca societatea comercială să nu fie dizolvată, legea oferă două variante de soluţionare a situaţiei. Astfel, compania este obligată ca, cel târziu până la încheierea exerciţiului financiar ulterior celui în care au fost constatate pierderile, să procedeze la reducerea capitalului social cu un cuantum cel puţin egal cu al pierderilor care nu au putut fi acoperite din rezerve. Alternativa este ca, în acelaşi interval, activul net al societăţii să fie reconstituit până la nivelul unei valori cel puţin egale cu jumătate din capitalul social”.
Economica.net mai precizează că Petrotel-Lukoil Ploieşti a avut, în anul 2015, un profit net de 15,1 milioane de lei, iar în perioada 2010-2014 societatea a avut pierderi de peste două miliarde de lei.
Totodată, Lukoil a înregistrat, în 2015, o cifră de afaceri de 4,34 miliarde de lei, în scădere cu 32% faţă de anul 2014, iar la finele aceluiași an 2015, societatea ploieșteană avea datorii de 951,14 milioane lei, având, însă, de primit, creanţe în valoare de peste 240 milioane de lei.
Site-ul economica.net mai arată că “acţionarii Petrotel-Lukoil au mai aprobat modificarea actului constitutiv al companiei, astfel încăt AGEA să fie împuternicită să înfiinţeze societăţi comerciale «în orice parte a lumii», să cumpere sau să vândă acţiuni sau alte interese în capitalul social al altor companii, să ofere împrumuturi, garanţii şi finanţări speciale în valoare de peste 20 de milioane de dolari SUA, să obţină credite şi împrumuturi de peste 20 de milioane de dolari”.