Nicoleta Dumitrescu

Ieri de dimineaţă, în troleibuz, am prins o frântură dintr-o discuţie între doi bărbaţi. Unul dintre ei, mai tânăr, trăda faptul că se sculase mai cu noaptea-n cap, urgenţă care, cu siguranţă, nu i-a mai permis şi întâlnirea cu oglinda, în acest ultim caz dându-l de gol frizura nearanjată, semn că şuviţele de păr, cârlionţate numai într-un anumit sens al capului, nu avuseseră întâlnire cu pieptenele, iar barba cu lama de ras.
Discutau politică, evident, iar din când în când se mai întrebau, unul pe altul – „Ce mai e aici, mă?” – semn că nu aveau buletin de Ploieşti. Chit că n-am prins prea mult din conversaţia celor doi, din care reieşea uşor că unul dintre ei, cel mai în vârstă, era mai la curent şi cu faptul că duminică trebuie să se prezinte electoratul la vot, dar şi cu modificările din peisajul municipiului reşedinţă de judeţ, am înţeles, totuşi, că una dintre concluzii era aceea că nici politica nu mai este ceea ce a fost odată.
Adevărul este că electoratul cam duce dorul liderilor catalogaţi drept ”locomotive” care să tragă de partid – la propriu, în timp ce în vagoane s-au urcat, în cele mai multe dintre cazuri, numai călători „pescuiţi” din gări – tot la propriu. Mai mult, formaţiunile parcă au intrat şi în pană de idei când a fost vorba de sloganuri cu care să atragă lumea de partea lor, constatându-se că s-au folosit cam aceleaşi cuvinte, fiecare încercând să-şi atribuie, chipurile, originalitatea!
Pe de altă parte, parcă nici promisiunile nu mai au farmecul altor campanii electorale, în condiţiile în care, ascultându-i pe toţi, nu se poate face diferenţa cine pe cine contrazice când e vorba despre impozit zero la pensii sau măriri de lefuri în cazul anumitor categorii de salariaţi. Mai mult, pentru că şi modalitatea de a face campanie s-a modificat, partidele şi candidaţii lor au descoperit site-urile de socializare, facebook-ul fiind, de departe, cea mai la îndemână modalitate prin care politicienii să se întâlnească, fie şi virtual, cu posibilii votanţi. Că like-urile pot fi, la o adică, şi posibile voturi acordate asta, cu siguranţă, se va vedea de fapt duminică, după închiderea urnelor.
Totodată, tot duminică seara se va vedea cine cu cine îşi va da mâna. Asta în condiţiile în care, inclusiv în această săptămână, cei care se cred locomotive de partid susţin că nici în ruptul capului nu vor face alianţă cu X sau Z, în vederea asigurării majorităţii de voturi în Parlament, inclusiv la ungerea unei persoane agreate ca şef al Guvernului. Situaţia va depinde, însă, cu siguranţă, şi de cei care vor urca în vagoane, pe post de noi deputaţi şi senatori, care vor avea ca destinaţie, pentru un mandat de patru ani, Casa Poporului!