Leon Chirilă

Pauza pe care ne-a acordat-o preşedintele statului până „după Crăciun”, când vom putea aborda problema nr.1 a ţării – desemnarea premierului şi formarea Guvernului României – ne oferă prilejul „să tragem cu ochiul” şi prin curţile mai-marilor lideri ai lumii contemporane. Şi voi pleca în abordarea preocupărilor „boşilor planetei” chiar din… centrul Sibiului unde, la Biserica din Piaţa Mare, Klaus Iohannis a adresat celor aflaţi prin preajmă şi tuturor românilor, „Crăciun fericit!” E-adevărat, a spus-o cu jumătate de gură, deoarece gândul său era, firesc, la Miami, acolo unde, de regulă, petrecea sărbătoarea Crăciunului! Şi, cum Miami este în… America, să spunem că, tocmai acum, Donald Trump – viitorul preşedinte ales – trebuie să renunţe la multe afaceri şi la fundaţia de caritate ce-i poartă numele şi pe care o păstorea. Mai ales că „Donald J.Trump” – fundaţia cu pricina – se află deja sub investigaţia procurorului general al New York-ului!
Trecând Atlanticul spre bătrânul continent, trebuie să menţionăm, mai întâi, o declaraţie „caldă” a cancelarului german Angela Merkel, care se angajează să candideze pentru un nou mandat de doi ani în fruntea CDU – adică Uniunea Creştin-Democrată, partidul pe care îl conduce de 16 ani. Şi este singurul candidat pentru respectiva demnitate, deşi în CDU s-au înregistrat tensiuni din cauza deciziilor „şefei” privind migraţia şi a rezultatelor slabe din ultimele alegeri regionale! Şi, bineînţeles, dna Merkel vizează şi cel de-al 4-lea mandat la Cancelaria Germaniei, chiar dacă a mai primit un „bobârnac” reprezentat de recentul atac terorist din perimetrul unui târg de Crăciun din Berlin.
Traversând Europa, până spre Răsăritul ei, vom menţiona drama pe care o trăiesc liderul Rusiei – Vladimir Putin – şi poporul rus, după prăbuşirea unui avion al armatei în care se afla jumătate din ansamblul său reprezentativ. Putin nu a exclus, iniţial, nicio ipoteză în producerea acestei tragedii şi a declarat ziua de ieri, zi de doliu naţional. Şi putem spune că, iată, şi preşedinţii plâng câteodată!?!
În ceea ce-i priveşte pe „concurenţii” europeni ai celor trei lideri menţionaţi, putem spune că, în Italia, de pildă, după demisia premierului Mateo Renzi – în urma unui referendum gândit cu mintea lui şi întocmit cu mânuţa lui – este un fel de acalmie, doar Papa Francisc – liderul comunităţii catolice mondiale – aflat, bineînţeles, tot la Roma, solicitând popoarelor să renunţe la dorinţele evident lacome, „să ne micşorăm, să coborâm, să ne facem mici”! Fireşte, suveranul pontif susţine acestea în numele lui Iisus!
Un alt „cap încoronat” – la propriu – al continentului european regina Elisabeta a II-a a Marii Britanii, nu a reuşit să participe la slujba de Crăciun din cauza unor… probleme de sănătate. Care probleme, cu siguranţă, nu au vreo legătură cu măsurile de siguranţă şi securitate antiteroristă pe care şi Londra le-a adoptat, probabil, ţinând cont că Franţa şi-a prelungit nivelul de alarmă antiterioristă cu încă şase luni! Asta fără nicio legătură cu anunţul preşedintelui francez Francois Holande de a nu mai candida pentru un nou mandat!
Peste mări şi ţări, mai marii Chinei au anunţat trimiterea unui portavion – refăcut, adică modernizat pentru actualele condiţii de „ripostă armată” de chiar „specialiştii” chinezi – într-o primă misiune în ape internaţionale aflate la… mare distanţă, dar cu ţintă precisă; de fapt, un fel de răspuns la disputa cu SUA din cauza… Taiwanului!
Precum se vede, marii lideri ai planetei nu au avut răgaz nici la sărbătoarea acestui Crăciun; pentru ei, „focul continuu” este la ordinea zilei, chiar dacă, aşa cum am menţionat, uneori se lasă cu lacrimi, alteori cu ambiţii şi, nu de puţine ori, cu dorinţa de…afirmare! Aşa cum face vecinul nostru de la Răsărit, Igor Dodon, care de Crăciun şi-a găsit să declare, în Republica Moldova, limba română drept limbă moldovenească!?!
Nu-i aşa că grădina Domnului e mare?