Ingrediente:

• 1-2 căpăţâni de varză murată sau dulce (în funcţie de mărimea verzei, dar şi de calitatea frunzelor)

• 500 de grame de ciuperci proaspete

• 200 de ml. de orez cu bobul rotund, spălat şi zvântat

• 1 ţelina mică (rădăcina)

• 2 morcovi mari

• 2 cepe mari

• 150 de ml. de bulion de roşii

• 60 de ml. de ulei (de care vreţi, eu am folosit de măsline pentru că nu doar „gresează”, ci aduce propriul aport de gust în orice mâncare)

• 1 legătură de mărar

• 1 legătură de cimbru

• 2 foi de dafin

• sare şi piper

Preparare:

Se desprind frunzele de pe căpăţâna de varză murată şi, dacă varză e prea sărată, se pot desăra, clatindu-se în câteva ape reci. Se decupează cu grijă nervurile îngroşate de pe frunze (nervuri care se păstrează şi se aleg frunzele potrivite ca dimensiuni şi calitate pentru sarmale. Din frunzele de la suprafaţa căpăţânii, mai mari, se pot obţine 2-3 sarmale. Dacă se foloseşte varză dulce, se curăţa varza de frunzele ofilite de la suprafaţă. Se pune la fiert o oală mare cu apă, după ce dă în clocot se sărează apă şi se opăreşte varză întreagă timp de 1-2 minute. Se desprind frunzele de la suprafaţă, care au devenit suple în urma opăririi şi se scufunda varză din nou în apă clocotită, până când se desfac toate frunzele. După cum e necesar, frunzele se mai pot opări scurt, fără a fi gătite, doar atât cât să fie maleabile şi să se poată lucra uşor cu ele. Morcovii se curăţa şi se râd pe razătoarea, ţelina şi ceapă la fel. Se încinge într-o cratiţă uleiul şi se adauga morcovii, ţelina şi ceapa. Se amestecă de câteva ori şi se reduce focul, ca să se călească încet legumele timp de 4-5 minute. Ciupercile bine şterse de impurităţi cu un şervet de bucătărie se toacă mărunt şi se adauga peste legume. Se amestecă bine şi se mai căleşte amestecul de legume timp de 2-3 minute, apoi se trage de pe foc şi se potriveşte gustul cu sare şi piper. Se adaugă mărarul tocat şi frunzuliţele de cimbru (păstraţi 2-3 rămurele de cimbru). Se amestecă bine legumele cu verdeaţă şi se adauga orezul. Compoziţia se omogenizează şi se umplu sarmalele, rulându-se în foi de varză şi îndesând capetele înăuntru. Pentru gătitul sarmalelor este de preferat o oală cu pereţii mai groşi sau una de lut, pe fundul căreia se aşează un pat din 1/2 din nervurile frunzelor de varză şi frunzele rămase (de exemplu, cele foarte mici, din interiorul verzei) tocate mărunt, apoi se aranjează sarmalele. Se acoperă sarmalele cu restul de varză tocată, se adaugă bulionul de roşii, 2 crenguţe de cimbru şi frunzele de dafin. Se toarnă apă caldă atât cât să depăşească sarmalele de 1-2 degete înălţime, se pune capacul pe oală şi se dau sarmalele la foc mic. După preferinţă, se pot da şi la cuptor, dar dacă se gătesc fără grabă, într-un vas de ceramică, nu mai e nevoie, vor fi foare bune şi aşa. Durata de fierbere a sarmalelor de post variază în funcţie de calitatea verzei, există anumite soiuri de varză care fierb mai greu. De aceea, se supraveghează pe durata fierberii şi se adauga câte puţină apă caldă la nevoie. Sarmalele bine fierte au varză moale care poate fi tăiată (ruptă) uşor cu furculiţa, neopunând nicio rezistenţă.

(AGERPRERS, Sursa – Sănătatea.ro)