39 miliarde de euro – primiți de la bugetul european

De la data de 1 ianuarie 2007 – când a intrat în Uniunea Europeană – și până în prezent, România a primit fonduri europene de 39 de miliarde de euro, iar contribuțiile țării noastre la bugetul european au fost de 13 miliarde de euro, a spus consilierul prezidenţial Leonard Orban. „Putem discuta despre calitatea cheltuirii acestor fonduri. Însă, chiar şi aşa, au fost virate taxe la bugetul statului, iar banii au fost cheltuiţi, până la urmă, pentru dezvoltarea României”, a spus Orban, în cadrul unei conferinţe. Acesta a mai subliniat că, de la 1 ianuarie 2007, Produsul Intern Brut (PIB) al României a crescut cu aproape 60%, iar investiţiile străine directe aproape că s-au dublat.

Bursa de Valori București va avea un nou portal pentru investitori

Bursa de Valori București (BVB) pregătește lansarea unui portal destinat investitorilor. Aceasta va cuprinde toate informațiile referitoare la o companie de care ar avea nevoie un investitor. „Este vorba despre un nou portal, intitulat InvestingRomania.com, pe care suntem foarte aproape să îl definitivăm. Ne-am gândit că un astfel de portal este important pentru că investitorii vor să se conecteze mai rapid cu companiile listate, să monitorizeze portofoliul și să aibă un set de informații cât mai complet atunci când investesc. Noi vrem să punem într-un singur loc, pe acest portal, patru surse de informare despre companiile listate: raportările obligatorii, care deja vin la BVB, informări de la companiile listate, știrile din presă, dar și rapoartele analiștilor”, au anunţat reprezentanţii Bursei de Valori Bucureşti.

România are cel mai slab raport contributor-beneficiar la pensii

Cătălin Păuna, senior economist în cadrul Biroului Băncii Mondiale în România, a declarat că ţara noastră are cel mai slab raport beneficiar-contributor la sistemul public de pensii, la nivel european. În opinia reprezentantului Băncii Mondiale, soluţia este ca toţi cei care sunt activi pe piaţa muncii să contribuie la fondurile private de pensii, dar să apeleze în acelaşi timp şi la produsele bancare de economisire. „În prezent, în România, raportul dintre beneficiar şi contributor este de unu la unu, cel mai scăzut din Europa. Italia se poziţionează înaintea noastră, cu doi contributori la un beneficiar. E clar că pensiile publice sunt mici şi vor rămâne mici în multe ţări, în special din cauza îmbătrânirii populaţiei şi a raportului nefavorabil dintre numărul de contributori şi de beneficiari. În plus, nu mai există securitatea locului de muncă şi deci nu mai există o contribuţie pe o perioadă lungă de timp. Toate acestea pun presiune pe fondurile publice de pensii, care trebuie completate cu resurse private: pensii private şi, de ce nu, o combinaţie a acestora cu produsele de economisire”, a precizat Cătălin Păuna.