Dobânda – cheie pentru anul viitor, menținută la 1,75 la sută
Conform datelor Băncii Naționale a României (BNR), citate de Infolegal, instituția va menţine dobânda-cheie anul viitor la 1,75%, iar în 2018 o va majora la 2%, în vreme ce creditarea sectorului privat va continua să câştige teren. “Rata credite/depozite la nivelul sistemului bancar va urca în 2018 spre 0,9%, estimează analiştii BRD, a doua bancă de pe piaţa locală după active. Depozitele populaţiei şi companiilor la bănci sunt în continuare mai mari faţă de volumul creditelor acordate, raportul credite/depozite ajungând, la sfârşitul lunii septembrie, la circa 84%, ceea ce indică faptul că există în continuare potenţial de creditare”, mai precizează sursa citată.

Patronatele din turism cred că Legea impozitului forfetar nu va putea fi aplicată

Reprezentanţii patronatelor din turism susţin că Finanţele şi Autoritatea Naţională pentru Turism nu au pus la punct normele de aplicare a Legii impozitului forfetar, care trebuie să intre în vigoare pe 1 ianuarie 2017, iar în acest context, actul normativ nu va putea fi aplicat.
În replică, reprezentanții Ministerului Finanțelor afirmă că, de la începutul anului 2017, firmele din industria turistică vor plăti un impozit forfetar în funcţie de numărul de locuri de cazare în cazul hotelurilor şi raportat la suprafaţă, în cazul restaurantelor.

Prea puține firme românești – contributoare la avansul luat de economie

Doar patru la sută dintre firmele românești de pe piață au asigurat, pe parcursul acestui an, creșterea cea mai mare a economiei dintre toate statele membre ale Uniunii Europene, arată datele Ziarului Financiar. Cifra de afaceri totală a acestor societăți comerciale reprezintă 41% din cifra de afaceri înregistrată de toate companiile din ţară. De asemenea, un angajat din trei (33%) lucrează la aceste companii, precizează și CreditInfo, companie specializată în furnizarea produselor şi serviciilor de management al riscului comercial. Studiul mai arată că firmele cele mai profitabile din România se află în Bucureşti, precum și în județele Cluj, Timiş, Braşov și Constanța.