Mai mult de jumătate dintre părinții din mediul urban ar alege homeschooling pentru copiii lor, iar 92% consideră că acest tip de învățământ ar trebui reglementat în România, relevă un studiu online al MKOR Consulting, dat recent publicității.
Părinții care au răspuns la acest sondaj online au declarat în proporție de 98,4% că știu ce presupune conceptul de homeschooling, 74% știu despre ‘școlile-umbrelă’, iar 73% dintre aceștia au o părere bună sau foarte bună despre educarea copiilor acasă.
„Interesul ridicat este demonstrat și de faptul că 92% consideră că acest tip de învățământ ar trebui reglementat în România. De altfel, 52% ar lua în considerare educarea de acasă a propriilor copii. Cu toate acestea, doar 8% dintre copiii părinților respondenți (105 familii) învață în sistem homeschooling”, se arată într-un comunicat transmis, vineri, AGERPRES.
Principalul argument în favoarea homeschooling-ului este libertatea copiilor de a învăța ceea ce le place – 64%. Pe locul al doilea este programul flexibil și ritmul propriu de a învăța al fiecărui copil – 35%.
Argumentul principal împotriva homeschooling invocat de aproape toți respondenții (97%) este problema
socializării deficitare. Alte argumente sunt: incapacitatea părinților de a înlocui profesorii, lipsa reglementării acestui sistem, problema banilor.
Mai mult de o treime dintre părinții respondenți (38%) își dau copiii la o școală sau o grădiniță de stat, motivele fiind lipsa alternativelor (27%), lipsa resurselor financiare și de timp (23%) și calitatea sistemului de învățământ de stat (22%).
Respondenții studiului au copii preșcolari sau mai mici, ceea ce înseamnă, potrivit sondajului, „că există șanse foarte mari ca acest sistem de învățământ să crească semnificativ în următorii ani și în țara noastră”.
Studiul „Homeschooling-ul în România 2016” a fost realizat, în perioada
19 – 22 septembrie, sub forma unui sondaj de opinie online la care au răspuns 1.700 de persoane. 95% dintre respondenți locuiesc în mediul urban, dintre care 48% în București, iar 5% – în mediul rural.