România, fruntașă la producția de vin!

Potrivit datelor prognozate de Comisia Europeană, anul acesta, România va produce aproximativ 4,8 milioane de hectolitri de vin, cu 28% mai mult decât anul trecut şi cu 17% peste media ultimilor ani, arată ultima prognoză a Comisiei Europene, citate de economica.net.
Este cea mai mare creştere din Uniunea Europeană, având în vedere că țările din Europa au avut condiţii meteorologice nefavorabile culturii de viță de vie. Producţia totală a Europei este estimate – pentru anul curent, la 165,6 milioane de hectolitiri, cu aproximativ 4% sub producţia din 2015.

Noi facilități acordate mediului de afaceri

Ministerul Finanțelor Publice a lansat un nou pachet de măsuri concrete de simplificare, cu facilități acordate atât mediului de afaceri, cât și anumitor categorii de persoane fizice, potrivit unui comunicat al instituției.
”Scopul acestui nou pachet de simplificare este să încurajeze plata online a tuturor taxelor și impozitelor, dar și să reducă povara administrativă pentru persoanele fizice și pentru mediul de afaceri. Totodată, sunt incluse propuneri care vizează stimularea investițiilor precum și a formării profesionale”, a declarat Anca Dragu, ministrul Finanțelor.

Salarii nedemne în magistratură, doar comparativ cu alte țări

Ministrul Justiției, Raluca Prună, este de părere că „Memorandumul privind justiția” inițiat de către asociațiile profesionale reprezintă „o repetiție a unor probleme recurente” și spune că și-ar fi dorit ca în document să se facă referire la teme precum salariile magistraților, efectele discreționare ale legii penale și ridicarea imunității.
În acest context, ministrul a menționat că se poate vorbi despre salarii nedemne în magistratură doar în comparație cu state membre de top din Uniunea Europeană, însă nu și raportat la alte categorii profesionale din țară. „Salarii nedemne azi? Poate că da. Dacă ne raportăm în mod absolut la state membre de top. Irlanda, de exemplu. Salariile sunt discutabile sub aspectul raportării la medici, profesori sau cele mai multe funcții de top din aparatul administrativ central. De aproximativ 1 la 6, alături de Bielorusia și Rusia”, a scris Raluca Prună pe Facebook.