13 voluntari din Tokio au strabatut peste 12,000 de kilometri pentru a da o mana de ajutor celor opt familii cu venituri mici din Ploiesti, pe care asociatia Habitat for Humanity Romania le ajuta sa aiba o locuinta decenta prin proiectul “Construim impreuna pentru comunitate”.
Aflati pentru prima data pe un santier Habitat for Humanity Romania, voluntarii vor lucra intre 17 si 26 august alaturi de familiile beneficiare la realizarea finisajelor interioare, saparea santurilor pentru canalizare si turnarea trotuarelor.
Pentru a putea sa isi acopere costurile logistice (transport, cazare, mese, echipamente de protectie, etc) si o donatie care sprijina constructia caselor, toti cei 13 voluntari si-au luat joburi part-time. “Am ales aceasta modalitate pentru ca a fost mai dificil sa facem evenimente de fundraising si sa strangem fondurile necesare, poate si pentru ca unii dintre japonezi cred ca Romania nu este o tara saraca”, spune liderul grupului, Tomoki Takai.
Curiozitatea de a vedea cum arata Romania si care sunt problemele de locuire cu care se confrunta a fost si unul dintre motivele pentru care unii voluntari au ales sa se inscrie pe santierul din Ploiesti: “Nu stiu foarte multe despre tarile din Europa de Sud-Est, iar aceasta experienta imi va oferi sansa de a afla cate ceva despre regiune si despre Romania. Am fost foarte surprins sa vad Romania printre optiunile de voluntariat, pentru ca ma gandeam ca fiind parte din Uniunea Europeana este o tara dezvoltata, care nu are nevoie de voluntari din alte tari.”
Pe langa munca pe santier, voluntarii din Japonia vor vizita castelele Bran si Peles, salina Prahova si vor face un tur al orasului Bucuresti.
Habitat for Humanity activeaza in judetul Prahova din 2009, prin constructia si renovarea caselor pentru familii defavorizate, constructia unui centru comunitar independent energetic in Boldesti-Scaieni si interventii la sistemele de incalzire pentru reducerea riscului la incendii.