Persoanele aflate în vacanţă şi cele care călătoresc în interes de serviciu fac numeroase operaţiuni financiare atunci când se afla în străinătate, punându-se în pericol atunci când nu sunt protejate corespunzător. Pentru a nu pierde bani, utilizatorii ar trebui să se comporte prudent atunci când se afla în afara ţării: să ştie mereu unde le sunt cardurile şi să se conecteze la internet doar prin VPN, spun cei de la Kaspersky Lab care au prezentat rezultatele unui studiu.
Acest studiu a arătat că 45% dintre persoanele care călătoresc sunt de părere că pierderea banilor este una dintre principalele trei ameninţări cu care se pot confrunta în străinătate, iar compromiterea cardului este plasată în Top 3 ameninţări, de către 35% dintre utilizatori. Aceste temeri sunt întemeiate, cercetarea arătând, de asemenea, că pericolul de a pierde bani în timpul unei călătorii este real: 22% dintre respondenţi au experimentat o astfel de pierdere, iar pentru 8%, călătoria într-o ţară străină a însemnat compromiterea datelor de card.
În schimb, este mai mic numărul respondenţilor care au menţionat infectarea dispozitivului (11%) sau fraudă online (20%) printre primele trei motive de îngrijorare atunci când călătoresc. Cu toate acestea, 18% dintre ei au fost victimele infracţionalităţii cibernetice atunci când se aflau în afara ţării.
Nu este de mirare că turiştii devin victimele infracţionalităţii cibernetice. 82% se conectează la Wi-Fi oriunde, atunci când sunt în străinătate şi, folosind această conexiune potenţial riscantă, 61% dintre utilizatori fac tranzacţii bancare online, iar 55% fac cumpărături online. Fără o protecţie corespunzătoare, acest comportament expune utilizatorii şi banii lor unui risc inutil, dar numai 34% dintre ei folosesc o reţea securizată (VPN) atunci când se conectează la o reţea publică Wi-Fi, în timp ce 18% spun că nu fac nimic pentru a se proteja.
“În lumea din ziua de azi, permanent conectată, putem călători uşor, în interes de serviciu sau personal, şi rămânem conectaţi. Această capacitate ne aduce oportunităţi incredibile, dar ne expune şi la pericole, dacă nu avem grijă. Este foarte simplu să ne conectăm la o reţea Wi-Fi potenţial nesigură, decât să ne păstrăm obiceiurile normale privind serviciile de online banking sau cumpărăturile online, fără să ne gândim la consecinţe. În timpul vacanţelor de vară, le recomandăm turiştilor să fie mai precauţi, să se gândească de două ori la activităţile online pe care le au în străinătate şi să ia măsuri pentru a-şi proteja banii”, spune David Emm, Principal Security Researcher la Kaspersky Lab.