Colegiul Medicilor din România solicită Ministerului Sănătății să revină de urgență și să stabilească un sistem de plată a gărzilor legal și corect față de importanța și volumul suplimentar de muncă pe care îl implică, iar Avocatului Poporului să se autosesizeze în acest caz.
Autosesizarea ar trebui să se bazeze pe: existența unui sistem de plată „injust și neunitar”; existența unei presiuni „nelegale și stresante” asupra medicilor de a semna contracte individuale de muncă suplimentare; faptul că drepturile pacienților „sunt pe cale a fi grav puse în pericol”, se arată într-un comunicat transmis luni de Colegiul Medicilor din România.
Potrivit sursei citate, în urma unei întâlniri cu reprezentanții celor 41 de județe, s-a constatat că „problema asigurării gărzilor la nivelul spitalelor este departe de a fi fost rezolvată”.
„Cele mai multe spitale nu au încheiat contracte individuale de muncă cu timp parțial cu proprii angajați pentru a asigura în mod legal desfășurarea serviciului de gardă. Existența a două contracte de muncă cu același angajator, respectiv unul cu durată normală de activitate, iar al doilea cu durată parțială, este o situație absolut inedită, nemaiîntâlnită în niciun alt sector de activitate”, a precizat Colegiul Medicilor.
De asemenea, ca urmare a faptului că OUG 20/2016 este „imprecis redactată s-a ajuns la situația inacceptabilă” ca la nivel național să existe sisteme diferite de retribuire a orelor de gardă, a menționat Colegiul Medicilor.
„Dovada impreciziei redactării derivă atât din faptul că la nivel național gărzile sunt retribuite diferit în funcție de cum s-a interpretat legea, cât și din faptul că Ministerul Sănătății a fost nevoit să trimită în teritoriu o circulară referitoare la modul de interpretare și de aplicare a dispozițiilor din OUG 20/2016. Interpretarea Ministerului Sănătății este nelegală cel puțin pentru motivul că, pentru același angajat, stabilește două valori de plată, respectiv salariul de bază este plătit la o valoare majorată, iar pentru calculul gărzilor se indică spitalelor să folosească un salariu de bază mai mic, nu cel real”, se mai arată în comunicat.
Drept urmare, medicii se simt „înșelați în promisiunile făcute de autorități” și consideră ca fiind nedrept să existe o plată diferențiată a muncii în serviciul „normal” față de serviciul de gardă.
„Spre surprinderea tuturor, garda, un serviciu suplimentar, este plătit mai prost. Managerii unităților spitalicești sunt depășiți de situație înțelegând și nemulțumirea medicilor față de nedreptatea făcută, dar sunt, în același timp, și îngrijorați față de imposibilitatea asigurării serviciului de gardă în condiții legale și de maximă siguranță pentru pacienți”, se mai menționează în comunicat.