A. M.
Muzica, jocurile inteligente, fotografiile sunt atracțiile programului educațional „Prispa cu povești” destinat copiilor și desfășurat în această vară, pe prispa Muzeului „Crama de la 1777” din Valea Călugărească. Activitățile au început acum câteva zile și se vor mai desfășura în zilele de 14 şi 15, 21 şi 22, 28 şi 29 iulie, între orele 10.00- 12.00. Cei mici sunt invitați să participe la activități precum: Perdeaua cu jucării, Masca veseliei, Mimă şi pantomimă cu lasăre de jucărie, Tabloul prieteniei. Inaugurat în 2013, muzeul din Valea Călugărească este singurul muzeu al
vinului din ţară realizat într-o clădire ce reconstituie o cramă din secolul al XVIII-lea – cea mai veche
construcție țărănească din lemn de pe teritoriul județului Prahova.
Crama de la 1777 era realizată din bârne masive de stejar, la faţadă avea o prispă de dimensiuni neobişnuite şi şase stâlpi de stejar sculptaţi manual. Deasupra uşii era inscripţionat anul construcţiei, cu litere chirilice. Crama s-a păstrat până spre sfârşitul secolului al XX-lea. Pentru că ajunsese într-un stadiu avansat de degradare, aceasta a fost demolată, dar au fost recuperate parţial o parte din bârnele de lemn originale – piese ce sunt expuse în prezent, în muzeu.
Lucrările pentru reconstituirea cramei din Valea Călugărească au început în 2011, iar fondurile au fost asigurate de Consiliul Judeţean Prahova. Vizitatorii pot admira în cramă, printre altele: unelte pentru prelucrarea strugurilor şi vase pentru păstrarea vinului, dogărie cu banc de lucru şi unelte pentru prelucrarea lemnului, o vinotecă; o colecţie cu piese de ceramic, dosarul cu documentele întocmite pentru crearea primului muzeu de către profesorul Nicolae Simache; o colecție de costume populare românești din diferite regiuni ale țării, având ca motiv vița de vie, o icoană pe sticlă, din secolul al XIX-lea, care îl prezintă pe Iisus cu vița de vie, un covor datat 1896, lăzi de zestre, o colecție de monede descoperite în zonă.