Petre Apostol

Săptămâna trecută, la Novigrad, în Croaţia, s-au desfăşurat probele Campionatului Mondial de Popice pentru seniori. În lotul României deplasat în Croaţia s-au regăsit şi trei sportive de la vicecampioana naţională Conpet Petrolul Ploieşti: Luminiţa Dogaru, Daniela Lăcătuşu şi Cristina Samson.
Vicecampioană mondială la individual clasic în urmă cu doi ani, Luminiţa Dogaru a reuşit, la această ediţie, o performanţă şi mai deosebită, alături de ploieşteanul Nicolae Lupu, fratele unei foste lansatoare şi antrenoare de la Conpet Petrolul, Constanţa Constantin.
Luminiţa Dogaru şi Nicolae Lupu – care activează în Germania, la Victoria Bamberg – au devenit campioni mondiali la tandem mixt, după o finală foarte echilibrată în compania ungurilor Laszlo Karsai şi Anita Safrany, câştigată în urma barajului, cu 14-5, fiecare pereche adjudecându-şi, anterior, câte o manşă.
În drumul spre finală, tandemul Dogaru/Lupu a trecut, pe rând, de Christina Soerensen/Peter Soerensen (Danemarca), scor 2-0, Edina Timar/Norbert Kiss (Ungaria), scor 2-0, Katarina Valigurova/Tomas Pasiak (Slovacia), scor 1-1 (16-13), Simone Schneider/Fabian Seitz (Germania), scor 2-0.
În sferturile de finală a mai fost prezentă şi o altă sportivă ploieşteană, Daniela Lăcătuşu, care a făcut pereche cu ieşeanul Ion Cercel. După victoriile înregistrate cu Nada Savic/Matej Lepej (Slovenia), scor 1-1 (16-10), şi cu Dagmar Kyselicova/Erik Kuna (Slovacia), scor 1-1 (31-28), cei doi tricolori au pierdut în disputa cu perechea finalistă Safrany/Karsai, scor 1-1 (8-15).
Foarte aproape de medalii a fost și Cristina Samson, la proba combinată, la care sportiva ploieșteană s-a situat pe locul al patrulea din 65 de concurenţi, cu un total de 853 de popice doborâte.
Primele trei poziții au fost ocupate de Ines Maricic, din Croația, cu 876 de popice dobărâte, urmată de Edina Timar, din Ungaria (866 p.d.), respectiv Brigita Strelec, din Slovenia (861 p.d.).
De remarcat faptul că România a ocupat locul al treilea în clasamentul pe națiuni, grație medaliei de aur câștigate de tandemul Dogaru/Lupu și a locului 4 obținut de Samson, cele mai bune performanțe ale reprezentativei tricolore.
Prima clasată în ierarhia pe națiuni a fost Serbia, cu trei medalii de aur, o medalie de argint și două medalii de bronz, urmată de Croația, cu două medalii de aur și trei medalii de bronz. În total, au participat selecționate din 17 țări.