Începând cu 1 ianuarie 2017, valoarea punctului de pensie ar fi de cel puţin 40% din câştigul salarial mediu brut, utilizat la fundamentarea bugetului asigurărilor sociale de stat, iar de la 1 iulie 2017, valoarea punctului de pensie ar fi de 45% din câştigul salarial mediu brut, folosit în fundamentarea bugetului asigurărilor sociale de stat, potrivit unui proiect de lege iniţiat de senatorul ALDE Cristiana Anghel.
În 2016, valoarea punctului de pensie este de 871.7 lei, iar salariul mediu brut pentru fundamentarea bugetului asigurărilor de stat este de 2.681 lei.
Astfel că, raportat la valoarea din acest an a salariului mediu brut pentru fundamentarea bugetului asigurărilor de stat, singura pe care ne putem baza estimările, valoarea punctului de pensie va fi de cel puţin 1.073 lei de la 1 ianuarie 2017 (faţă de 871.7 lei în prezent), dacă proiectul de lege va fi adoptat de Camera Deputaţilor.
Pensia de agricultor va creşte la 500 de lei pe lună, potrivit unui proiect de lege iniţiat de deputatul UNPR Adam Luminiţa Pachel.
Circa 468.000 de români au pensie de agricultor, dintre care peste 424.000 sunt femei, se arată în expunerea de motive a proiectului de lege. În prezent, valoarea medie a indemnizaţiei primită de aceşti pensionari este de 361 de lei pe lună. Această valoare se rotunjeşte prin lege la 400 de lei pe lună, adică la nivelul pensiei minimă garantate.
Pensia minimă garantată prin lege, cunoscută drept indemnizaţie socială pentru pensionari a rămas în acest an la nivelul din 2015, de 400 de lei pe lună.
Un proiect de lege iniţiat de şase deputaţi PSD prevede ca următoarele sporuri să fie incluse în stabilirea punctajelor lunare de pensie: sporul pentru lucru în subteran, sporul pentru lucru pe platforme marine de foraj şi extracţie, indemnizaţie de zbor, spor pentru condiţii grele de muncă, spor pentru lucru sistematic peste programul normal, sporul pentru exercitarea unei funcţii suplimentare.
În prezent, aceste sporuri nu sunt incluse în baza de calcul a pensiei.