Alex Călinoiu

Circulaţia mijloacelor de transport public ale TCE Ploieşti ar putea să se oprească, începând de săptămâna viitoare, din cauza problemelor financiare ale societăţii deţinute de administraţia locală. Liderii de sindicat au transmis notificări către Primăria Ploieşti şi Prefectura Prahova, reclamând faptul că administraţia ploieşteană are datorii de peste 9 milioane de lei către Transport Călători Express. Angajaţii avertizează că, dacă blocajul nu este depăşit în următoarele zile, începând de luni vor refuza să mai intre pe trasee.
Vestea vine la scurt timp după ce TCE a pierdut un proces cu Agenţia Naţională de Administrare Fiscală, societatea fiind obligată să achite peste opt milioane de lei reprezentând TVA neplătită în anii 2010-2011, datoria totală ajungând, cu tot cu penalităţi, la aproape 16 milioane de lei.
Sindicaliştii din cadrul Transport Călători Express – firma de transport public deţinută integral de Consiliul Local – au anunţat că vor demara, începând de săptămâna viitoare, proteste, pregătind inclusiv o grevă generală care va bloca transportul public în municipiu. Salariaţii sunt nemulţumiţi din cauza situaţiei financiare dificile în care se află societatea şi reclamă faptul că Primăria Ploieşti nu şi-a mai plătit ultimele facturi către TCE, înregistrând datorii pentru perioada din decembrie 2015 până în prezent, la care se adaugă şi nişte restanţe mai vechi, din perioada 2012-2013, pentru care există un proces pe rol.
Vestea vine după ce TCE Ploieşti a pierdut litigiul cu ANAF, în care contesta mai multe decizii de impunere, vizând neplata taxei pe valoarea adăugată pentru subvenţiile primite de la bugetul local. Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a anulat o parte dintre deciziile de impunere, aferente perioadei 2007-2009, însă a menţinut sumele din 2010 şi 2011, astfel că societatea este obligată să achite către ANAF aproape 8 milioane de lei reprezentând TVA neîncasată la timp, la care se adaugă penalităţi şi majorări, astfel că datoria totală a fost calculată la o valoare extrem de mare comparativ cu bugetul TCE, nu mai puţin de 16 milioane de lei.
Sindicaliştii susţin, însă, că multe dintre problemele Transport Călători Express sunt cauzate tocmai de primărie, care nu a mai plătit pentru serviciile prestate de societate în ultimele luni. Un calcul al acestora arată că TCE ar avea de încasat de la bugetul local nu mai puţin de 9,1 milioane de lei, din care 1,25 milioane de lei reprezintă datorii din anii 2012 şi 2013, contestate în instanţă, iar aproape 1,4 milioane de lei – penalităţi aferente datoriilor din acea perioadă. Restul sumei reprezintă servicii prestate de TCE în perioada decembrie 2015-martie 2016 pentru diverse categorii de ploieşteni, care au beneficiat de transport public gratuit în 2015, respectiv de subvenţii în acest an. Practic – arată sindicaliştii – suma datorată de Primăria Ploieşti faţă de TCE, de 9,1 milioane de lei, este mai mare decât cea pe care societatea de transport trebuie s-o achite către ANAF, dacă excludem din calcul penalităţile.
„Societatea noastră a prestat servicii în conformitate cu hotărârile de Consiliu Local aflate în vigoare şi contractul de delegare a acestui serviciu public, însă există facturi pe care primăria nu le-a decontat. Dacă nu se asigură funcţionalitatea societăţii, de săptămâna viitoare oprim transportul”, ne-a declarat Ion Mişcă, liderul de sindicat din cadrul TCE Ploieşti. Acesta a precizat că Sindicatul Transportatorilor din Ploieşti a notificat autorităţile locale, solicitând, totodată, şi o intervenţie a Prefecturii, care în baza Legii Dialogului Social are posibilitatea de a media acest conflict. „Am înţeles că joi (n.n. – mâine) va fi programată o întâlnire la Prefectură, la care să participăm şi noi, alături de reprezentanţi din partea conducerii societăţii şi a Primăriei Ploieşti. Dacă ieşim de la această şedinţă fără o soluţie clară, atunci nu mai avem altă posibilitate decât să demarăm protestele”, a mai precizat liderul sindical.
Problema a fost analizată şi ieri, în cadrul şedinţei Consiliului Local Ploieşti, când pe ordinea de zi s-a aflat un proiect de hotărâre cu privire la bugetul TCE. Sindicaliştii au fost prezenţi în sală şi le-au arătat consilierilor calculele făcute cu privire la datoriile pe care primăria le are către propria firmă. „TCE trebuie protejat şi sper să avem posibilităţile necesare. Rog compartimentul economic din cadrul primăriei să îi prezinte primarului cât mai repede o situaţie financiară detaliată”, a declarat consilierul local George Botez în timpul şedinţei de ieri.