Se propune ca Parchetele să fie stimulate financiar !

Potrivit unei propuneri a Parchetului de pe lângă Curtea de Apel Bucureşti, unităţile subordonate Ministerului Public care au rezultate notabile în lupta împotriva evaziunii fiscale ar putea fi premiate în funcţie de banii recuperaţi la bugetul de stat. „O măsură bine venită în scopul stimulării activităţii ar fi aceea a alocării unui fond de premiere la dispoziţia procurorului general al Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie din prejudiciile recuperate, care să fie distribuit procentual unităţilor de parchet în funcţie de recuperarea adusă bugetului de stat”, sună propunerea anunţată la bilanţul Parchetului Curţii de Apel Bucureşti. Pe de altă parte însă, reprezentanţii Ministerului Public nu sunt de acord cu aceasta ideea, „pentru că ar da naştere la foarte multe discuţii, inclusiv în ceea ce priveşte o posibilă acuzaţie de subiectivism a procurorului cu privire la cauză”.

Raporturile dintre ANAF şi contribuabili – „îngrijorătoare”

Secretarul de stat în Ministerul Finanţelor, Gabriel Biriş, a declarat că sunt „îngrijorătoare” raporturile de încredere între contribuabili, pe de o parte, şi ANAF ca organ de control al statului, pe de altă parte. “Este îngrijorătoare degradarea relaţiei dintre stat, în general, prin ANAF, şi cei care aduc valoare adăugată. Se impune ca în perioada imediat următoare această relaţie să fie îmbunătăţită, astfel încât, între cele două părţi, să existe o relaţie de încredere. Acest lucru se poate face inclusiv prin îmbunătăţirea legislaţiei, fiindcă nivelul de încredere dintre contribuabil şi ANAF ca organ de control nu a fost de mult timp atât de jos”.

Proiecte aferente Programului Operaţional Regional, lansate luna aceasta

Reprezentanţii Ministerului Dezvoltării Regionale şi Administraţiei Publice (MDRAP) anunţă că în cursul acestei luni urmează să fie lansate primele proiecte aferente Programului Operaţional Regional 2014-2020 (POR) pentru mai multe tipuri de intervenţii care vizează unele drumuri judeţene, microîntreprinderi, obiective culturale sau sociale etc.
În acest context, Autoritatea de Management a POR pregăteşte lansarea în consultare publică, până la jumătatea anului 2016, a ghidurilor specifice pentru domeniile dezvoltare urbană, servicii sociale – grup vulnerabil bătrâni, IMM, eficienţă energetică în clădiri publice şi iluminat public ş.a.m.d.