Deficitul de apă din sol se va menţine în regiunile agricole din estul, sud-estul, sudul şi vestul ţării, fenomenul de secetă pedologică cu diferite grade de intensitate (moderată, puternică şi extremă) accentuându-se în cea mai mare parte a teritoriului agricol, se arată într-o informare privind seceta a ANM.
Potrivit Administraţiei Naţionale de Meteorologie, miercuri, 29 iulie, conţinutul de umiditate pe profilul de sol 0-100 cm, în cultura de porumb, prezenta valori scăzute (seceta pedologică moderată̆-SM) şi deosebit de scăzute (seceta pedologică puternică-SP şi extremă-SE) în Moldova, Dobrogea, Muntenia, Oltenia, Banat, Crişana, vestul Maramureşului, vestul şi sud-vestul Transilvaniei.
Pe unele suprafeţe din sudul, centrul şi nordul Transilvaniei, estul Maramureşului, gradul de aprovizionare cu apă a solului se situează în limite satisfăcătoare (AŞ). Pentru perioada următoare, până pe 5 august, prognoza meteorologică estimează o vreme caniculară în extremitatea de sud, în timp ce în restul zonelor vor fi valori de temperatură apropiate de mediile perioadei.
După ce ziua de 1 august va aduce o răcorire a vremii şi în partea de sud a teritoriului, temperaturile vor începe să crească din nou, de la o zi la alta în toate zonele, astfel că în cele de câmpie din vest şi sud va fi din nou caniculă. Averse cu caracter local se vor semnala astăzi în centrul, estul şi sudul ţării, dar cu precădere în zonele de deal, apoi probabilitatea pentru ploi temporare va fi mai mare în regiunile intracarpatice.