Petre Apostol

Oraşul Iaşi a găzduit, în perioada 21-29 iulie, Campionatul Naţional de Şah pe echipe la juniori, la care cele mai bune performanţe din judeţul Prahova au fost realizate de sportivii de la CSM Ploieşti, pregătiţi de antrenorul emerit Gheorghe Văsii şi de soţia sa, Filoftia.
În prima parte a campionatului s-a disputat proba de şah clasic, la care gruparea ploieşteană a câştigat două medalii de argint, prin echipele de băieţi la categoriile U16, respectiv U12. La U16, echipa a fost compusă din Cătălin Sandu, Teodor Szocs (prezent în luna mai la Campionatul Mondial din Thailanda, unde a fost aproape de podium) şi Sergiu Herea. Formaţia ploieşteană a încheiat cu trei victorii, o remiză şi o înfrângere, obţinând, astfel, şapte puncte, CSM Focşani 2007 adjudecându-şi titlul, cu opt puncte.
La U12, echipa a fost alcătuită din Irinel Trăilă, Flavius Stroe şi Andrei Tabără, CSM Ploieşti reuşind cinci victorii şi o remiză în cele şapte runde disputate, acumulând 11 puncte, situându-se astfel pe locul secund, la un punct de gruparea campioană, ACS Genius Galaţi.
Cele două echipe ploieştene au urcat pe podium şi la proba de şah blitz. La categoria U16, elevii profesorului Gheorghe Văsii au câştigat un nou titlu de vicecampioni, încheind concursul cu 8 puncte (4 victorii şi o înfrângere), pierzând cu 1-2 disputa cu CSM Focşani 2007 pentru medalia de aur. De remarcat că sportivul Cătălin Sandu a câştigat toate disputele avute, performanţă pe care niciun alt concurent nu a mai reuşit-o.
La categoria U12, CSM Ploieşti a încheiat pe locul al treilea, cu 9 puncte (4 victorii, o remiză, 2 înfrângeri), în urma Şah Club Galaţi (13 puncte) şi ACS Phoenix Buzău A (12 puncte). Irinel Trăilă a încheiat concursul neînvins, câştigând de şase ori şi remizând o dată.
De la CSM Ploieşti a mai punctat şi Emilia Coman, care a evoluat în cadrul formaţiei CSM Bucureşti la U20 (club cu care gruparea prahoveană a realizat o colaborare pentru această competiţie, neavând echipă la categoria respectivă). Sportiva ploieşteană a contribuit la medalia de argint obţinută de echipa din Capitală la şah clasic, aceasta câştigând toate meciurile disputate.
De remarcat că, în ierarhia individuală, Cătălin Sandu, Flavius Stroe şi Emilia Coman au obţinut locul întâi la masa lor de concurs.
„Copiii au demonstrat că se află la un nivel de pregătire foarte bun, reprezentând cu cinste clubul şi oraşul Ploieşti. În plus, este de apreciat evoluţia lor având în vedere că au jucat chiar şi cinci ore şah clasic pe caniculă”, ne-a declarat antrenorul Gheorghe Văsii.