În timpul postului, se recomandă consumarea a cât mai multor legume şi fructe şi într-o proporţie mai mare crude decât gătite.
Ca înlocuitor al brânzeturilor, se recomandă tofu, din soia nemodificată genetic şi neafumat, dar nu prea des, de 2-3 ori pe săptămână. În schimb, nutriţioniştii nu recomandă laptele de soia, din cauză că, nefiind fermentat, conţine nişte substanţe toxice pentru organismul uman.
Pentru cei care poftesc ceva dulce, există pe piaţă o varietate de prăjituri vegane (fără ou, unt, lapte). Acestea se pot prepara foarte rapid şi uşor şi în casă, după reţete din cărţile de bucate pentru vegetarieni sau vegani.
Peştele, recomandat în anumite zile, trebuie preparat mai degrabă la cuptor, pe grill sau fiert, dar şi cel din conservă este bun. Peştele pangasius ar trebui evitat şi este de preferat, pe cât se poate, peştele sălbatic, nu cel din acvacultură. Peştele trebuie consumat pentru aportul de grăsimi sănătoase omega 3 şi proteinele necesare.
Specialiştii recomandă evitarea margarinei, a produselor procesate din soia (în afară de tofu), a pateului vegetal, produselor de patiserie, brutărie şi cofetărie.
„Mizaţi cât mai mult pe combinaţii cât mai simple între legume, verdeţuri, fructe, cereale integrale, leguminoase, oleaginoase şi peşte (când este cazul). Luaţi-vă cărţi de bucate cu preparate de post şi veţi descoperi o lume nouă de gusturi şi arome, simplă şi hrănitoare. Dacă veţi mânca mai diversificat, din toate alimentele de mai sus, vă veţi acoperi toate nevoile de vitamine, minerale, fibre, proteine, glucide, lipide şi antioxidanţi, veţi elimina din toxine, veţi avea energie şi chef de viaţă. Un post uşor şi gustos!”, mai spune nutriţionistul Oana Tirpan.