Un set de două volume ale primei ediţii a manifestului autobiografic al lui Adolf Hitler, „Mein Kampf”, cu o dedicaţie a liderului german către Philipp Bouhler, unul dintre primii membri ai partidului nazist, a fost vândut la o licitaţie online pentru 43.750 de dolari.
Manifestul autobiografic al lui Adolf Hitler, precum şi un document de schimbare a adresei scris de mână de liderul nazist la poliţia din Viena, în 1909, nu au atras nicio ofertă la o recentă licitaţie online, dar „Mein Kampf” s-a vândut, câteva ore mai târziu, cu 43.750 de dolari, informează newsweek.com.
De asemenea, un al treilea obiect care i-a aparţinut lui Hitler – o pictură pe care liderul nazist ar fi realizat-o în 1912-
a fost retras din licitaţia online, existând îngrijorări în ceea ce priveşte autenticitatea lucrării. Primul volum al manifestului „Mein Kampf” a fost publicat în 1925, cu aproape un deceniu înainte ca Hitler să preia puterea în Germania (1933). Acesta i-a dictat cartea lui Rudolf Hess, împreună cu care era încarcerat, pentru înaltă trădare, după puciul eşuat de la Munchen din 1923, când Hitler şi partidul nazist nu au reuşit să răstoarne Guvernul german.
Germania urmează să republice manifestul autobiografic al lui Adolf Hitler „Mein Kampf”, pentru prima dată după Al Doilea Război Mondial, prezentând noua ediţie drept un document istoric, bogat adnotat şi însoţit de analize şi note critice, potrivit revistei Time.
Cartea urmează să fie pusă în vânzare în librăriile din întreaga Germanie pentru prima dată de la moartea liderului nazist. O interdicţie a republicării manifestului nazist se află în vigoare în Germania de la sfârşitul celui de-Al Doilea Război Mondial. Drepturile de autor sunt deţinute de landul Bavaria, dar urmează să expire în luna decembrie, potrivit Washington Post.
În pofida faptului că republicarea „Mein Kampf” a fost interzisă în Germania, cartea este disponibilă online în multe alte ţări, printre care Statele Unite ale Americii şi Canada.
Primul tiraj al noii ediţii va fi lansat anul viitor.