C. Dumitru

Preţul carburantului la pompele din România a înregistrat primele ieftiniri abia din luna decembrie 2014, în condiţiile în care scăderea preţului barilului de petrol a început încă din luna august a aceluiaşi an. Mai mult decât atât, ieftinirea de care au avut parte românii a fost de doar 15 la sută per litru de carburant, cu toate că preţul barilului de petrol a scăzut cu aproape 50 la sută! Aceasta este concluzia studiului realizat de Asociaţia naţională pentru protecţia consumatorilor şi promovarea programelor şi strategiilor din România, privind evoluţia preţului la carburant în perioada 1 septembrie 2014 – 15 februarie 2015,în raport cu preţul ţiţeiului şi cu evoluţia
cursului euro şi a dolarului, în aceeaşi perioadă. Studiul mai arată, de asemenea, că, în luna februarie 2015, preţul barilului de petrol a înregistrat o uşoară creştere, iar în acest caz preţul carburantului la pompă s-a aliniat la această corecţie chiar din săptămâna imediat următoare! Aceasta deşi, în perioada analizată, cursurile afişate de către BNR pentru monedele euro şi dolar au fost stabile, neînregistrând fluctuaţii majore.
Studiul amintit face parte dintr-un proiect de monitorizare a produselor şi a serviciilor comercializate pe piaţa românească, pentru ca alegerea cetăţeanului consumator să fie făcută în cunoştinţă de cauză.

DISTRIBUIȚI
Articolul precedentOful cititorului
Articolul următorCalendarul zilei