Marian Dima, Cristi Damian
Liga I – Petrolul Ploieşti
„Cumpăna” de la 90 de ani – cam aşa s-ar rezuma parcursul Petrolului în 2014, an în care clubul fanion celebrează cifra „rotundă” de mai sus.
Început cu Cosmin Contra (plecat la Getafe), continuat cu Răzvan Lucescu, cu care s-a ratat a doua finală a Cupei, la rând, în „ultima secundă”, la Giurgiu, cu Astra, şi cu o clasare pe podium – locul 3, prima parte a anului 2014 părea că reprezintă un preambul perfect pentru noul sezon, care a debutat, în iulie, cu speranţe mari pe toate planurile: campionat, Europa League, Cupă, Cupa Ligii.
Pe rând, cel puţin trei dintre aceste obiective s-au „evaporat”, doar în Cupa României echipa fiind „în grafic” la acest moment.
Lucescu jr. a fost înlocuit cu „SMURD-ul” Gigi Mulţescu, după eliminarea din Europa League, venirea acestuia din urmă având oarecare efect, dar nu suficient pentru a mai „repune” echipa în lupta pentru campionat.
A venit, în noiembrie, arestarea acţionarilor, şi, de aici, totul devine „scenariu cu final neaşteptat”, nimeni neavând suficiente elemente pentru a prognoza ce va fi în anul care se apropie cu paşi repezi. Deocamdată, e sigur că pleacă Mulţescu, deşi, rezilierea nu este semnată, din motive „obiective”, pericolul pierderii unor jucători importanţi fiind iminent.
Liga a II-a – Fortuna Poiana Câmpina
Revelaţie cu ghinion. În acest mod poate fi caracterizată Fortuna Poiana Câmpina – singura reprezentantă a judeţului nostru la acest eşalon valoric. Cu ghinion pentru că, clasată fiind acum pe poziţia secundă a ierarhiei, şi cu prestaţii consistente în prima parte a sezonului, echipa finanţată de Radu Călin ar fi avut cu totul alte perspective dacă se menţinea sistemul valabil anii trecuţi de promovare în primul eşalon – anume să „urce în Divizia A” primele două clasate. Acum, cu doar o grupare „fericită”, şansele ca Fortuna să dea lovitura sunt destul de mici, distanţa, din toate punctele de vedere, faţă de liderul ACS Poli Timişoara fiind… cam mare.
Nu este de omis nici repartizarea „ciudată” a prahovenilor în seria a II-a, cu siguranţă, în prima serie misiunea Fortunei fiind, la prima vedere, mai uşoară. A fost, oricum, un an bun pentru câmpineni, care au mers şi în „şaisprezecimile” Cupei României, unde au pierdut, în prelungiri, cu Dinamo.
Liga a III-a
La începutul anului în curs, în cel de-al treilea campionat al ţării, judeţul Prahova era reprezentat de trei echipe, iar la finalul lui 2014 doar de una. dar hai să luăm pe rând grupările noastre care au evoluat în Liga a III-a, în anul care stă să se încheie.
AFC Fortuna Poiana Câmpina: echipa a reuşit promovarea în eşalonul secund, după ce la finalul campionatului regulat se afla pe locul al doilea, în spatele celor de la Chindia Târgovişte. Pe 6 iunie, Fortuna a bifat ultimul joc de la acest nivel, 7-2 cu Atletic Bradu, şi cu 46 de puncte a izbutit promovarea. Chiar dacă au avut acelaşi număr de puncte cu Chindia Târgovişte, în jocurile din play-off prahovenii s-au mobilizat şi au câştigat ambele întâlniri, astfel că dâmboviţenii au mai rămas un an în eşalonul trei al fotbalului românesc. În schimb, fotbalul prahovean a revenit în Liga a II-a după cinci ani de absenţă, ultima grupare locală de la acest nivel fiind Tricolorul Breaza, care a promovat în vara lui 2009.
CSM Câmpina: Deşi a pornit campionatul din statutul de nou promovată, echipa antrenată pe rând de Valentin Sinescu şi Daniel Chiriţă a făcut o figură frumoasă în sezonul regulat, terminând pe poziţia a V-a, cu 39 de puncte. Însă, după ultimul joc (n.r. – programat pe 12 aprilie, 1-0 cu Avântul Reghin),oficialii prahoveni au decis să o retragă din campionat, astfel că dispărea o grupare bună de la acest nivel.
Conpet Ploieşti: După 15 ani de activitate neîntreruptă la acest nivel, Conpet a dat primele semne de slăbiciune. Cu o conducere nouă, transportatorii de ţiţei prin conducte au încheiat sezonul regulat pe poziţia a 7-a, cu 26 de puncte. În play-out, trupa antrenată atunci de Florin Pârvu nu a avut consistenţă şi deşi era favorita întrecerii, în cele din urmă a ocupat locul al treilea.
AFC Astra II: Echipa a promovat în vară, în Liga a III-a, dar parcursul ei nu a fost unul tocmai reuşit. Dacă iniţial echipa avea în componenţă jucători de valoare, la acest nivel au ajuns să evolueze juniori fără prea mare experienţă, dar prestaţia acestora de la meci la meci a fost una în creştere. Cu doar trei victorii la activ, despre fotbaliştii antrenaţi de Bucurel Dârman vom mai auzi în viitorul apropiat.
Liga A Prahova
Sezonul 2013-2014 a fost marcat de dominaţia echipei AFC Astra II, trupa care îşi desfăşura jocurile de acasă pe stadionul ”Ionuţ Trandafir” din Ciorani şi era condusă de Marin Voicu şi Mihai Ion a dominat autoritar campionatul. A câştigat la pas prima întrecere judeţeană, dar şi Cupa României (1-0 cu Petrolistul Boldeşti, reuşită marcată de Vladimir Butufei în minutul 86), iar la barajul de promovare în Liga a III-a a dispus de FC Aninoasa (judeţul Dâmboviţa), cu scorul de 2-1, în meciul disputat pe 21 iunie la Sfântu Gheorghe pentru prahoveni marcând Ciobanu şi Bărăgan.
La finele campionatului în curs, Petrolistul Boldeşti este liderul autoritar al întrecerii, echipa antrenată de Marian Ilie având şapte puncte avans faţă de următoarea clasată. Obiectivul formaţiei este promovarea în eşalonul imediat superior, astfel că ”Boldeştina” doreşte să continue parcursul de regularitate şi în retur.
Trebuie precizat şi faptul că AS Ploieşti s-a desfiinţat după runda a IX-a, echipa finanţată şi condusă de Costin Ene fiind una dintre grupările bune ale campionatului.
Un eveniment trist
După câteva etape de la startul actualului sezon de Liga A, în sânul echipei CS Cornu a survenit un eveniment nedorit. Atacantul grupării, Valentin Ioniţă, a decedat în urma unui accident auto, arătându-ne încă o dată, dacă mai era nevoie, că trebuie să ne bucurăm de viaţă. În memoria lui Ioniţă, fotbalist venit de la Rapid Bucureşti, echipa corneană, cu tehnicianul Mihai Dinu la timonă, a început să capete consistenţă şi a devenit surpriza plăcută a primei părţi a întrecerii, iar din retur se va anunţa una dintre grupările de care trebuie să se ţină seamă.
AJF Prahova
Chiar dacă are activitate „numerică şi dinamică” bună, Asociaţia Judeţeană de Fotbal Prahova se încadrează şi ea în trendul descendent. Cu o retragere din primul eşalon judeţean, cu mai multe echipe slabe pentru un nivel de elită, AJF a găsit o soluţie bună în ideea de a restructura, într-un fel, activitatea generală, prin înfiinţarea „SuperLigii”, care se vrea continuată cu o reaşezare a echipelor la nivelul Ligilor B şi C. „Prinsă” în procesele devenite, deja, obişnuinţă, Asociaţia este, totuşi, un element stabil în fotbalul prahovean, cel puţin până acum.
Se poartă… doi
La retrospectiva fotbalului prahovean nu puteam uita arbitrii locali de la acest nivel. Chiar dacă reprezintă un capitol special, pe care majoritatea îl hulesc, arbitrajul prahovean a avut un an satisfăcător, spre minus. La nivelul Ligii I au apărut, la începutul anului, centralul Adrian Illyeş şi asistentul Valentin Dumitru, dar evoluţiile acestora au fost date uitării. La Liga a II-a, Mihai Amorăriţei şi Ovidiu Oprea s-au aflat în prim plan, în timp ce judeţul Prahova a avut doar doi promovaţi. Centralii Alin Gheorghe şi Mihai Safta au ajuns în Liga a III-a, în 2014, restul cavalerilor fluierului local ratând accederea la un nivel superior.