D. Constantin

În România au fost produse, anul trecut, 129.000 tone de fructe, în scădere cu peste 3.000 de tone comparativ cu 2012, potrivit datelor Institutului Naţional de Statistică. Pe de altă parte, exporturile de fructe au totalizat, în anul precedent, doar 74 milioane de euro, în timp ce importurile au însumat 294 milioane de euro, adică de patru ori mai mult. Explicaţia este cât se poate de simplă. În anii ’90, în ţara noastră existau peste 240.000 hectare ocupate cu livezi, pentru ca, în momentul de faţă, această suprafaţă să scadă la circa 147.000 de hectare. Mai mult, din această suprafaţă doar aproximativ 75.000 de hectare sunt pe rod, iar în ultimii 10 ani au fost plantate cu livezi numai 7.500 de hectare, potrivit declaraţiei directorului executiv al Organizaţiei Interprofesionale Legume-Fructe PRODCOM, Aurel Tănase. „Doar circa 35 la sută din consumul naţional de fructe este asigurat de piaţa autohtonă. Românii preferă să consume mai ales fructe din import, care sunt mai frumoase, deşi gustul acestora nu se compară cu cel al fructelor noastre. Aceasta se întâmplă atât în cazul merelor şi perelor, cât şi al prunelor, cireşelor, vişinelor sau caiselor. Dacă statul nu intervine pentru sprijinirea pomicultorilor, în 3-5 ani fructele româneşti ar putea dispărea din pieţe. Şi asta întrucât tot mai mulţi producători autohtoni renunţă la livezi, cultivând cereale pe terenurile respective, din cauză că nu-şi recuperează costurile”, a adăugat Aurel Tănase.