Ministrul Muncii, Familiei, Protecției Sociale și Persoanelor Vârstnice, Rovana Plumb, a declarat ieri, într-o conferință de presă la Brașov, că toate măsurile pe care le-a anunțat împreună cu premierul Victor Ponta pe zona socială au susținere bugetară.
„Plecând de la creșterea salariului minim pe economie, majorarea tuturor pensiilor de la
1 ianuarie 2015 cu 5%, creșterea alocațiilor pentru cei 500.000 de copii care provin din familii care primesc alocație de sprijin, astfel că fiecare familie care primește ajutorul de sprijin va primi în plus câte 42 de lei, pentru fiecare copil pe care-l are în întreținere. De asemenea, dublarea alocației de hrană zilnică pentru copiii din sistemul de protecție specială și din școlile speciale care nu s-a mai majorat de șase ani. Nu vorbim doar de cei 60.000 de copii din sistemul de protecție specială, ci și de cei 25.000 de copii din școlile speciale. Pentru toți, alocația zilnică de hrană va crește de la opt lei acum, la 16 lei de la 1 Decembrie. De la 1 ianuarie 2015, va crește și alocația de hrană zilnică pentru cele 43.000 de persoane vârstnice aflate în sistemul de protecție specială. Vorbim de asemenea, de creșterea indemnizației pentru persoanele cu dizabilități cu 16 puncte procentuale de la 1 ianuarie 2015, de care vor beneficia un număr de 730.000 de persoane. Toate aceste măsuri se regăsesc bugetate în următorul exercițiu financiar 2015. Mai mult decât atât, vreau să precizez că sub nicio formă anul 2015 şi anul 2016 nu vor reprezenta vreun an fiscal în care taxele sau impozitele să crească. Nicio taxă și niciun impozit nu vor crește în România. Nu se pune problema să nu existe susținerea financiară pentru toate măsurile în anul 2015 pentru că au fost bugetate într-un mod foarte clar”, a afirmat ministrul Rovana Plumb.
Ea a adăugat că și cota unică va fi păstrată pentru că există angajamentul făcut la începutul anului 2012 când românii au votat alianța USL, iar atunci Guvernul s-a prezentat cu un program pe care îl respectă.
De asemenea, ministrul Muncii a spus că aceia care susțin că măsurile sociale ar reprezenta pomeni electorale dau dovadă că nu pot ieși din logica austerității și nu au în vedere decât tăieri de salarii și de pensii și „sunt dezumanizați”.
Ministrul Rovana Plumb s-a întâlnit ieri, la Centrul Cultural Reduta, cu peste 200 de pensionari brașoveni pentru a vedea în ce mod trebuie îmbunătățită legislația pe baza propunerilor lor.