Ministrul Fondurilor Europene, Eugen Teodorovici, s-a întâlnit ieri, 28 august a.c., cu reprezentanţii Guvernului Croaţiei, cărora le-a prezentat experienţa României în atragerea fondurilor alocate de UE.

„România are o experiență diversificată în implementarea fondurilor UE. Până în 2012, România a făcut o mulțime de greșeli în punerea în aplicare a fondurilor UE. Începând cu luna mai 2012, actualul Guvern român a luat toate măsurile necesare pentru a recupera timpul pierdut. Am crescut în mod semnificativ rata de absorbție – de la 8,5% la sfârșitul lunii aprilie 2012, la aproximativ 37% în prezent. Obiectivul nostru este de a ajunge la rata de absorbţie de 80% în decembrie 2015, la sfârșitul actualei perioade de programare şi sunt convins că acest obiectiv este realist. Astăzi, în cadrul reuniunii, i-am asigurat pe reprezentanții guvernului croat că pot conta pe atât pe sprijinul meu cât şi pe cel al colegilor mei din Guvernul României pentru a adopta cele mai bune practici identificate și aplicate de noi în acest domeniu. Vrem să împărtășim experiența noastră, în scopul de a ajuta Croația să aibă doar povești de succes în absorbția fondurilor UE”, a declarat ministrul Fondurilor Europene, Eugen Teodorovici.

În cadrul întâlnirii, viceprim-ministru, ministrul Dezvoltării Regionale şi Fondurilor Europene din Croaţia, Branko Grčić, a prezentat progresele înregistrate de Croaţia în ultima perioadă.

„Acest Guvern a făcut un salt uriaș înainte în utilizarea fondurilor UE, așa cum se poate observa în datele emise de fondurile naționale. În ultimii doi ani am contractat 581 milioane de euro și am atras 306 milioane de euro. În perioada anterioară, 2007 – 2011, suma contractată a fost de 247 milioane de euro, iar cea atrasă de 127 milioane de euro. Obiectivul nostru este de a înlocui finanțarea națională cu granturile, prin implementarea proiectelor la nivel național, regional și local, având o contribuție directă la consolidarea fiscală. Pentru a atinge acest obiectiv avem nevoie de experiența pozitivă din alte state membre ale UE, precum România”, a declarat oficialul croat.

Pentru perioada de programare 2014 – 2020, Croaţia are o alocare financiară de aproximativ 8,5 miliarde de euro. În aceeaşi perioadă, Romania beneficiază de fonduri europene în valoare de aproximativ 43 miliarde de euro, din care peste 22 miliarde de euro sunt alocate pentru politica de coeziune.

În timpul vizitei oficiale în Croaţia, ministrul Eugen Teodorovici a avut întâlniri bilaterale cu viceprim-ministrul, ministrul Dezvoltării Regionale şi Fondurilor Europene din Croaţia, Branko Grčić, respectiv cu ministrul Afacerilor Maritime, Transporturilor și Infrastructurii, Siniša Hajdaš Dončić.