Florin Tanasescu

Zilele hainelor slim și ale lui Băsescu sunt numărate, fiindcă nația trece, încet-încet, de la portul popular la ținuta fluidă. Astfel, ca să ai succes la agățat pițipoance și în politică, este indicat să fii cât mai bocciu, adică să porți pantaloni fluizi, maieu lichid și să fii cât mai apos la minte.
De exemplu, unul care poate fi bătut să-i sune apa-n cap la alegerile din toamnă este şi Mihai Răzvan Ungureanu.
Nu are, însă, absolut nicio legătură ținuta vaporoasă cu trendul, și nici Elena Udrea cu aceeași candidatură amintită mai sus.
În fapt, cu fluidopanorame se deschid, în ultima vreme, și știrile naționale, iar fluidomoda a prins și la înțeleptele nației, de aproximativ 80 de ani, care în fiecare vară țin să precizeze, în fața camerelor de luat vederi, că de când sunt ele nu au văzut atâta ploaie pe pământ. Dar alea din ‘70 și ‘75 ce-or fi fost, căderi de rouă ?
Nu-i vorbă, nici să fii luat de val nu este bine, cum s- a întâmplat cu 80 la sută din popor când l-a votat pe Iliescu, pentru ca, mai apoi, 90 la sută dintre români să se vaite că țara merge într-o direcție greșită. Adică, este în derivă.
Sună a amenințare, totuși, să-i traduci unui bețiv ce înseamnă “Panta rei!”, după cum, dacă nu credeți că nimeni nu se scaldă de două ori în aceeași apă, uitați-vă la evoluția politică a lui Dragnea!
Cultura în domeniu – confundată de studenții de la Spiru Haret cu acvacultura – se rezumă la a ști din auzite versuri bacoviene “De nopți întregi aud plouând/Aud materia plângând”, cel mai des reținute fiind, totuși, “Plouă, plouă, plouă/ Vreme de beție”.
Nu este mai puțin adevărat că la fluidopanseuri se dedau și oameni pe care îi crezi mai serioși. Exemplu: “Am prevăzut să conctractăm fondurile europene într-o manieră mult mai fluidă (Nicolae Popa, director în APDRP).
Se numesc deversări controlate ceea ce fac Gâdea și gașca de la Antena 3.
Este posibil ca supramăsura de siguranță de a nu da vrabia din mână pe cioara de pe gard să fi pornit tot de la ideea că a te aventura înseamnă să se ducă pe Apa Sâmbetei tot ce-ai agonisit (sau furat) timp de-o viață.
Interesant este și modul de prostire a nației, care încă ține: prin darea în bărci în fața națiunii a președinților de CJ-uri, a primărașilor și a prefectașilor, la inaugurări de șoseluțe lungi de câțiva metri, ori a vreunui podeț (punte) care leagă o stână de-un sătuc !
Plouă peste țară !