Romanii care folosesc serviciile de telefonie mobila si internet mobil atunci cand calatoresc in tarile din afara UE pot plati pentru serviciile de voce si date tarife de peste 50 de ori mai mari decat tarifele platite pentru aceleasi servicii in tarile din comunitate, atentioneaza Autoritatea de Reglementare in Comunicatii (ANCOM).

Un roman aflat in Serbia, Muntenegru, Egipt, Maroc, Canada, S.U.A. ori Emiratele Arabe Unite (Dubai) poate plati peste 2 euro/minut in cazul unui apel efectuat catre Romania sau chiar peste 1 euro/minut pentru un apel primit in roaming, potrivit hotnews.ro. Comparativ, un utilizator care calatoreste in spatiul UE plateste maxim 0,19 euro/minut (fara TVA) pentru un apel efectuat catre orice destinatie din Uniunea Europeana si cel mult 0,05 euro/minut (fara TVA) pentru primirea unui apel, in cazul utilizarii planului tarifar de baza (Eurotarif).

In ceea ce priveste serviciile de date, un utilizator roman de internet mobil care foloseste tarifele standard si calatoreste, de exemplu, in Turcia, Moldova, Muntenegru, Serbia sau S.U.A. plateste tarife standard incepand cu 5 euro/MB pentru transferul de date, in timp ce costurile pot depasi 10 euro/MB pentru destinatii precum Egipt, Maroc, Thailanda ori Tunisia sau chiar 13 euro/MB pentru Australia, Brazilia ori Japonia. Comparativ, utilizatorii romani care calatoresc in tarile din Uniunea Europeana platesc maximum 0,20 euro/MB (fara TVA), in cazul utilizarii planului tarifar de baza (Eurotarif).

ANCOM le recomanda utilizatorilor sa se informeze inainte de a pleca in calatorie asupra ofertelor speciale de roaming puse la dispozitie de operatori in perioadele de vacanta, pentru a alege planul tarifar care se potriveste cel mai bine nevoilor proprii de comunicare. Pentru a compara gratuit toate tarifele de telefonie si internet disponibile pe piata in acest moment, utilizatorii pot accesa www.veritel.ro, comparatorul de oferte telecom creat de ANCOM.