Prim-ministrul Victor Ponta a apreciat că „unul dintre momentele jenante“ ale moţiunii iniţiate de către opoziţie a fost faptul că a fost votată de mai puţin parlamentari decât cei care au semnat-o. Conform calculelor făcute de Ponta, 60 de parlamentari au renunţat să mai susţină documentul depus de către opoziţie prin care se dorea demiterea Guvernului Ponta III. „231 de parlamentari au semnat moţiunea şi au votat-o doar 176. De obicei, o votează mai mulţi că-i conving şi pe alţii să voteze. Din asta reiese că 60 de parlamentari s-au răzgândit în două săptămâni după ce au depus-o. Să pierzi 60 de parlamentari în două săptămâni…”, a comentat Ponta adăugând că, dintre cei 60 de aleși, 19 au votat împotriva moţiunii şi 40 au lipsit de la şedinţa comună a Camerei Deputaţilor şi Senatului. Preşedintele PSD nu a exclus o colaborare viitoare a majorităţii parlamentare cu cei 60 de parlamentari care au renunţat la a susţine moţiunea de cenzură. „Când văd că au pierdut 60 de parlamentari, nu pot să spun că nu mă interesează să colaborez cu ei pentru proiecte importante pentru ţară”, a spus Ponta. Invitat să comenteze decizia conducerii PNL potrivit căreia liberalii refuză orice colaborare cu PSD, Ponta a răspuns: „Există şi o rezoluţie depusă la tribunal împotriva unei colaborări cu Traian Băsescu. Se vor ţine de asta nouă cum s-au ţinut şi de asta veche”. În ceea ce priveşte o eventuală colaborare şi refacere a USL cu conducerea PNL ce va rezulta din viitorul Congres al acestui partid, premierul a precizat că aceasta depinde de componenţa şi orientarea acestei conduceri. „Asta înseamnă să vedem dacă va fi aleasă o conducere pro-USL şi anti-Băsescu sau una pro-Băsescu. Cu una pro-Băsescu nu avem ce discuta”, a anunţat Victor Ponta. Pe de altă parte, social-democratul nu exclude ca PNL să-i prefere pe democrat-liberali ca parteneri de alianţă. „Sigur că o alianţă PNL-PDL, atât timp cât nu-l are pe domnul Antonescu în frunte, ne pune probleme. Dacă e cu domnul Antonescu, nu ne pune nicio problemă, pentru că nu vor vota nici alegătorii PDL. Cei de la PNL au votat şi ei 12-13% cu greu. Dacă găsesc, sigur, o altă formulă, atunci da”, a mai spus premierul.
Parlamentarii au respins, luni, cu 176 de voturi „pentru” şi 19 „împotrivă”, moţiunea de cenzură „Opriţi Guvernul Ponta 3 – Guvernul corupţiei, demagogiei şi minciunii” . Reprezentanţii PSD, UNPR, PC şi UDMR nu au participat la vot. Dezbaterile în plen au fost marcate de schimbul de replici dintre Crin Antonescu şi Victor Ponta. Din totalul de 326 de parlamentari care şi-au anunţat prezenţa, doar 196 şi-au exprimat votul. Dintre aceştia, 176 s-au pronunţat în favoarea moţiunii de cenzură, iar 19 contra. Pentru ca moţiunea de cenzură să treacă, era nevoie ca aceasta să fie votată de 287 de parlamentari.
La începutul dezbaterilor, prim-ministrul Victor Ponta a spus că „moţiunea a fost un element de campanie electorală, iar cum alegerile europarlamentare s-au încheiat este timpul ca politicienii să se întoarcă la treabă“.