Iritatia rosiatica pe ten poate principalul indiciu al existentei rozaceei, o afectiune foarte frecventa ce se caracterizeaza in principal prin aparitia unor zone eritematoase (flush) localizate la nivelul fetei, alaturi de o serie de semne clinice generale ce includ: telangiectazii, eruptii papulopustuloase inflamatorii. Petele rosiatice tind sa apara in special pe obraji, nas, frunte si mai putin pe gat, torace, urechi sau scalp. Netratata, rozaceea tinde sa evolueze si sa se agraveze in timp. Boala are caracter ciclic: se acutizeaza pentru cateva saptamani, apoi simptomele se remit (fara sa dispara complet, insa), apoi procesul se reia. Totusi, rozaceea se atenueaza odata cu inaintarea in varsta, ea fiind asociata, in adolescenta, cu acneea.

Pe de alta parte, iritatia rosiatica poate fi o dermatita de contact, care consta intr-o inflamatie a tegumentului cauzata de contactul cu o substanta iritanta. In cazuri mai rare, iritatia pe fata poate fi un semn al bolii lupus. Oricare ar fi cauza, vizita la dermatolog este absolut obligatorie caci doar specialistul poate descoperi cauza exacta a iritatiei si stabili, ulterior, tratamentul adecvat.

Petele albe sau portocalii pe spate

Petele albe de pe spate, care nu cauzeaza mancarimi si de care multe persoane isi dau seama destul de tarziu, cand se extind si/ sau cand este piele expusa la soare si petele nu se bronzeaza, pot fi semnul existentei afectiunii pitiriazis versicolor, care este o micoza a tegumentului ce modifica culoarea pielii in zona afectata. Ea apare, de regula, pe spate, dar poate exista si pe piept, pe umeri, pe partea superioara a bratelor, pe trunchi sau in zona inghinala. Este rareori localizata pe fata. Tratarea pitiriazisului versicolor este usoara, fiind necesara doar vizita la medic pentru a fi indicate unguentele si medicamentele antifungice necesare care se aplica pe zona respectiva.

Usoare excrescente negricioase pe piele

Petele si pielea mai dura si umflata de culoare vinetie sau usor negricioasa apar mai ales in zona gatului si/sau a subratului. Medical, aceasta degradare a pielii este denumita acanthosis nigricans si poate apare pe fondul existentei diabetului, dar si a sindromului ovarului polichistic. In cazuri rare, acanthosis nigricans apare si pe maini, si pe buze, iar aceasta localizare indica prezenta unui cancer in organism.