Violeta Stoica

Chiar dacă au trecut câţiva ani de la achiziţia „cu cântec” a troleibuzelor second-hand, realizată când fostul primar, Andrei Volosevici, ocupa scaunul de la etajul al treilea al Palatului Administrativ din Ploieşti, Neoplanele rămân în actualitate.
Încă din momentul cumpărării celor 24 de troleibuze, s-a pus problema viabilităţii acestor mijloace de transport achiziţionate dintr-un lot respins de alte primării din România şi restituite de autorităţile elveţiene din Lausanne după ce unul dintre ele a luat foc în trafic.
Timp de trei ani, unele dintre aceste troleibuze – aspectuoase, dar „găunoase” – au devenit „furnizoare” de piese de schimb pentru cele aflate încă în serviciu, pe străzile din Ploieşti. Din 2013 încoace, însă, a fost nevoie de cumpărarea de piese de schimb şi de asigurarea unor servicii strict necesare pentru întreţinerea Neoplanelor şi menţinerea lor în stare bună de funcţionare.
O altă rundă de achiziţie de piese de schimb pentru vestitele Neoplane a fost lansată de Transport Călători Express, termenul limită pentru depunerea ofertelor fiind 8 mai, dată la care va avea loc şi licitaţia propriu-zisă.
Nu mai puţin de 123 de componente sunt necesare pentru troleibuzele Neoplan, printre care piese de schimb precum amortizoare, senzori pentru uşi, pompe căldură, pompe servodirecţie, pivoţi direcţie, geamuri sau curele de transmisie, multe fiind greu de găsit.
Potrivit reprezentanţilor Transport Călători Express, în anul 2013, s-au cheltuit pentru piese de schimb necesare troleibuzelor Neoplan 387.812 lei, iar pentru servicii – alte 89.300 de lei. Anul acesta, până în prezent, pentru piesele de schimb s-au cheltuit 155.067 de lei, iar pentru servicii – 63.700 de lei.
În urma licitaţiei care se va desfăşura la începutul lunii mai, se va încheia un acord-cadru pentru o perioadă de 12 luni, furnizarea pieselor de schimb urmând să fie realizată la comanda fermă a beneficiarului – Transport Călători Express – termenul de livrare fiind de 10 zile de la primirea comenzii de către câştigătorul licitaţiei.