Petrolul a învins, duminică seară, cu 2-0 gruparea de la malul Dunării, golurile venind în repriza secundă grație inspirației antrenorului Cosmin Contra, care i-a introdus în teren pe Fernandez și, mai apoi, pe Toto Tamuz. În urma acestui succes, ploieștenii staționează pe locul 3, dar s-au apropiat la 5 puncte de liderul Steaua și la doar unul de Astra Giurgiu.

Pe o ploaie rece și măruntă, galben-albaștrii și-au trecut în cont prima victorie oficială din 2014, obținând 3 puncte mari în tentativa de a rămâne în plasa primelor două clasate, după ce ambele au călcat strâmb în această etapă. Tehnicianul Contra a anticipat că meciul cu Oțelul va fi unul dificil, iar până la pauză a avut perfectă dreptate. Așa cum anunțase, germanul Ewald Lienen și-a dispus echipa într-un bloc compact și mobil, iar Petrolul n-a reușit să găsească drumul spre gol în ciuda ocaziilor avute. Romario (4), Mutu (12) și De Lucas (13) n-au nimerit ținta, gălățenii replicând prin Sârghi, dar lovitura de cap a fundașului lateral nu l-a putut învinge pe Pecanha, în minutul 19. Până la pauză, fosta campioană a jucat la trecerea timpului, în timp ce ploieștenii au avut mai mult posesia, dar n-au găsit breșele din apărarea adversă.

Priso n-a mai revenit de la cabine, iar în locul său a intrat Fernandez, mutarea ce avea să descătușeze evoluția de până atunci a elevilor lui Contra. Tehnica în regim de viteză a micuțului mijlocaș a făcut ravagii în flancul stâng al apărării gălățene, iar în minutul 50 s-a produs, în mod firesc, deschiderea scorului. Spiridușul Fernandez a recuperat un balon, a intrat în careu și l-a găsit excelent pe Teixeira, care a trimis din cădere pentru 1-0. Lipsiți de idei și cu planurile remizei albe date peste cap, oțelarii au scăpat fără gol la ocaziile lui Albin (66) și Mutu, 10 minute mai târziu. Contra mai avea un as în mânecă, pe care, în cele din urmă, l-a și scos. Uruguayanul a luat loc pe bancă, iar Toto Tamuz avea la dispoziție ultimele 20 de minute să-i impresioneze pe fani la prima sa apariție pe ”Ilie Oană”. Iar atacantul a făcut-o! Ajutat de generozitatea căpitanului Mutu, care l-a angajat în adâncime cu o pasă de maestru, Toto a preluat scurt și a trimis în poartă. Simplu și eficace! Era 2-0, minutul 88, și nimic rău nu se mai putea întâmpla pentru găzari, aplaudați la final la scenă deschisă de același public efervescent. Lupii și-au recăpătat moralul după coșmarul de la Brașov și privesc cu încredere deplasarea de la Piatra Neamț. Unde, singurul lor gând se îndreaptă, normal, spre o nouă victorie!

Petrolul – Oțelul 2-0

Marcatori: Teixeira (50), Tamuz (88)

Petrolul: Pecanha – Beța, Hoban, Geraldo, Guilherme – Romario, De Lucas – Priso (46 Fernandez), Albin (68 Tamuz), Teixeira (81 Mustivar) – Mutu (cpt). Antrenor: Cosmin Contra

Oțelul: Goicoechea – Tritz, Sârghi, Prestia, Popescu – Milea (85 Gavrilă) – Marquinhos (68 Băjenaru), Lovin, Giurgiu (cpt), Astafei – Tudorie (66 Henrique). Antrenor: Ewald Lienen

Declarații:

Cosmin Contra: ”Am văzut o cu totul altă atitudine din partea băieților la acest meci, față de cel de la Brașov, și mă bucur că am trecut cu bine peste acel episod și am obținut cele 3 puncte. Știam că va fi un meci greu, am făcut o primă repriză mai slabă, dar în partea a doua ne-am revenit, am atacat și am arătat ca formația pe care o știe toată lumea. Fernandez a fost cel care a contribuit la revitalizarea jocului și pot spune că am fost inspirit când am decis să-l trimit pe teren, ca și în cazul lui Tamuz. Ne bucurăm în această seară, dar de mâine ne gândim deja la meciul de la Piatra Neamț, o altă deplasare grea, cum a fost și cea de la Brașov”.

Ewald Lienen: ”Primul gol n-a fost marcat regulamentar, a fost fault, dar asta e viața, arbitrii sunt și ei oameni și mai greșesc. După ce am primit gol era normal să ne desfacem, așa au apărut și mai multe spații în defensiva noastră, iar în final l-am primit și pe cel de-al doilea. Petrolul are jucători buni, formează o echipă competitivă, dar și noi ne-am ridicat în multe moment la nivelul adversarilor. Păcat, puteam să scoatem mai mult din acest meci daca n-am fi avut ghinion și n-ar fi fost acele greșeli de arbitraj, cea de la gol sau nesancționarea lui Mutu cu cartonaș roșu la un henț, după ce, în prealabil, primise deja avertisment”.

fcpetrolul.ro