• Licitaţia pentru achiziţionarea a 15 autobuze noi a fost anulată, dar va fi reluată

Surpriză majoră în cadrul procedurii de achiziţie demarată de societatea Transport Călători Express pentru cumpărarea a 15 autobuze noi! Licitaţia deschisă a fost anulată, pe motiv că, până la termenul-limită de depunere a ofertelor, niciuna dintre firmele de profil care fuseseră interesate de încheierea unui contract cu TCE Ploieşti nu a mai depus oferta, în cele din urmă.

Conform sumarului licitaţiei deschise, publicat ieri în Sistemul Electronic de Achiziţii Publice, ofertanţii participanţi, dar care nu au mai fost evaluaţi pentru simplul motiv că nu au mai depus niciun document până la termenul limită, au fost şase. Unul s-a retras (o firmă din Ciolpani), iar alţi cinci – printre care s-a aflat şi o societate din Ploieşti – nu au mai intrat în discuţie, din cauza lipsei ofertelor.
Principala cauză a lipsei ofertelor pare să fi fost solicitarea expresă a firmelor care au cerut clarificări pentru ca municipalitatea să garanteze contractul de leasing prin care ar fi trebuit să fie achiziţionate cele 15 autobuze. Pentru că în şedinţa Consiliului Local Ploieşti nu a fost aprobată propunerea de garantare de către municipalitate a leasingului, rezultatul a fost, în final, anularea acestei licitaţii.
Atât directorul Transport Călători Express, Cristian Iancovici, cât şi primarul Ploieştiului, Iulian Bădescu, ne-au declarat, ieri, că procedura de achiziţie va fi reluată, în aceleaşi condiţii. Iulian Bădescu a precizat, pe de altă parte, că speră ca licitaţia reluată să conducă, cel târziu în vara acestui an, la reîmprospătarea flotei societăţii de transport public ploieştean. „Intrarea în vigoare a gratuităţii pentru transportul public în comun, serviciu asigurat la Ploieşti de Transport Călători Express, va conduce la un cash-flow sporit către această societate şi, prin urmare, TCE va sta mai bine din punct de vedere financiar, astfel încât firmele care vor dori să participe la licitaţie probabil vor renunţa la a solicita garantarea de către municipalitate a leasingului. Dacă va fi totuşi nevoie, vom reanaliza posibilitatea aceasta, de a garanta creditul prin care TCE va achiziţiona aceste autobuze noi”, ne-a declarat primarul Ploieştiului, Iulian Bădescu.
Potrivit edilului, caietul de sarcini va rămâne acelaşi ca şi pentru procedura de achiziţie care a fost anulată, momentan. Prin urmare, atât numărul de autobuze va rămâne acelaşi (15), precum şi condiţiile tehnice pe care trebuie să le îndeplinească noile mijloace de transport în comun ce vor fi cumpărate de către Transport Călători Express.
Cele 15 autobuze vor avea obligatoriu o lungime de 12 metri, iar podeaua va fi complet coborâtă pe toată lungimea vehiculului, pentru accesul facil inclusiv pentru persoanele care se deplasează greu sau au probleme de handicap, iar valoarea estimată a contractului va fi de circa patru milioane de euro.
Având în vedere parcul auto învechit al Transport Călători Express, dar şi întreruperea – pentru cel puţin un an şi jumătate – a circulaţiei tramvaielor, ca urmare a începerii lucrărilor la căile de rulare ale traseelor 101 şi 102, achiziţionarea celor 15 autobuze este strict necesară şi ar îmbunătăţi parţial condiţiile în care se va derula transportul public ploieştean până la finalul anului 2015.
Violeta STOICA