De la începutul acestui an s-a înfiinţat prima echipă de handbal mixt din Ploieşti, denumită Energy Handbal. Iniţiatorul formaţiei este ploieşteanul Dragoş Jianu, fiind susţinut şi ajutat de arbitrul internaţional de handbal, Romeo Ştefan.
Handbalul mixt amator se joacă având minimum trei fete pe teren, exceptând portarul, o repriză durând 20 de minute. Acest fenomen a început la noi în ţară în 2008, când s-au creat echipe la Cluj şi la Braşov. Apoi, s-a extins mai în toată ţara, inclusiv în Bucureşti, unde Dragoş Jianu a luat contactul cu handbalul mixt amator. Pasionat de handbal, însă fără să practice la nivel profesionst, acesta a venit cu ideea, în septembrie, anul trecut, de a crea şi la Ploieşti o echipă mixtă.
„Ideea de handbal mixt vine din dorinţa de mişcare, putând practica sportul care îţi place chiar dacă nu la nivel profesionist. În plus, un factor foarte important în acest fenomen îl reprezintă ideea de socializare, deoarece toţi cei care suntem implicaţi facem acest lucru din pasiune pentru handbal. Cu sprijinul lui Romeo Ştefan, care se ocupă de o parte din organizare, în ianuarie am reuşit să ne adunăm şi am început antrenamentele”, ne-a declarat Dragoş Jianu.
Echipa este alcătuită din 25 de jucători, în momentul de faţă, întâlnindu-se de două ori pe săptămână la antrenamente. Printre cei din echipă se numără şi câţiva foşti jucători care au evoluat la nivel profesionist, cum este cazul Mihaelei Tudorie (care a jucat în Liga Naţională, la Baia Mare, şi în cupele europene), Andreei Moldovan (fostă handbalistă la CSM Ploieşti) sau al lui Leonard Cristescu (soţul jucătoarei care apără buturile echipei CSM Ploieşti, în prezent, Gabriela Cristescu, acesta evoluând la Galaţi şi la Caracal). Mulţi dintre ceilalţi jucători sunt foşti juniori care nu au mai continuat handbalul după ce au trecut la seniorat.

Primul turneu, la Braşov

În acest weekend, echipa Energy Handbal Ploieşti va participa la primul său turneu, urmând să fie prezentă la o competiţie organizată de For Smile Braşov, în oraşul de la poalele Tâmpei. La turneu sunt înscrise 16 echipe, în afară de formaţia din Ploieşti mai participând grupări din Braşov, Cluj, Bucureşti, Corabia şi Râmnicu Vâlcea.
Echipele vor fi repartizate în grupe de câte patru formaţii, meciurile urmând să se dispute la Sala Sporturilor din Braşov, la sala Universităţii Transilvania şi la Săcele. Astăzi vor avea loc partidele din grupe, iar mâine sunt programate meciurile eliminatorii.
De menţionat ar fi şi faptul că echipa ploieşteană va organiza, luna viitoare, primul turneu de handbal mixt de la Ploieşti, la care sunt, deja, înscrise 15 formaţii. Competiţia este programată în primul weekend după Paşti, 26-27 aprilie.
Petre APOSTOL