Peste o săptămână se va da startul noii ediţii a Jocurilor Olimpice de iarnă, care va avea loc la Soci, în Rusia. Dintre cei 24 de sportivi români calificaţi la această ediţie, 12 sunt în strictă legătură cu judeţul nostru, fiind ori prahoveni, ori legitimaţi la cluburi din Prahova. Ba, chiar, întreaga echipă de sanie este alcătuită din sportivi prahoveni.
Acest fapt demonstrează că Prahova este, cu adevărat, o forţă în sporturile de iarnă din ţară. Din păcate, însă, interesul celor în măsură să susţină dezvoltarea acestor discipline sportive este unul foarte scăzut. Se investeşte foarte puţin, mai ales că sponsorii nu sunt atraşi să se implice printr-o lege corespunzător realizată.
De exemplu, pentru acest sezon, divizia nord americană a firmei BMW s-a ocupat în mod special să dezvolte câte un bob pentru fiecare echipaj de top din lotul olimpic al Statelor Unite ale Americii, investind sume mari pentru cercetare, în principal în privinţa materialelor pe care să le folosească sau a designului aerodinamic.
În schimb, sportivii români vor concura la Soci cu echipamente vechi chiar şi de trei ani. În aceste condiţii este greu să urce în fruntea ierarhiilor, plecând din start cu deficit.
Dar, dictonul olimpic spune că „important este să participi”.
Petre APOSTOL