Prezenţi în al doilea sezon al Cupei Mondiale de sanie, la proba de dublu, reprezentanţii Clubului Sportiv Orăşenesc Sinaia, Radu Şovăială şi Alexandru Teodorescu, au reuşit să se califice la Jocurile Olimpice de la Soci. Întrecerile pentru calificarea la competiţia din Rusia s-au încheiat la finalul anului trecut, iar forul internaţional a anunţat, de curând, sportivii care au îndeplinit criteriile de a fi prezenţi la Soci. Clasaţi pe locul 23 în clasamentul general provizoriu al Cupei Mondiale, Şovăială şi Teodorescu au obţinut, astfel, dreptul de a participa la ediţia de anul acesta a Jocurilor Olimpice de iarnă.
În vârstă de 21 de ani şi originari din Sinaia, cei doi sportivi pregătiţi de antrenorii Alexandru Comşa şi Corina Drăgan au luat startul în Cupa Mondială ca urmare a accidentării lui Paul Ifrim, care făcea pereche cu Andrei Anghel, chiar înainte de debutul competiţiei. Iar sportivii de la CSO, care s-au pregătit în mod special în vară pentru a reuşi calificarea la Jocurile Olimpice, nu au dezamăgit.
După două etape modeste, la Lillehammer şi la Igls, Şovăială şi Teodorescu au impresionat pe pârtia de la Winterberg, din Germania, sosind pe locul 15 în Cupa Mondială, reprezentând cel mai bun rezultat obţinut de cei doi sportivi prahoveni de până acum. Chiar dacă după acea rundă nu au mai reuşit performanţe similare, aceştia s-au menţinut la un nivel destul de ridicat, ajungând la 118 puncte în ierarhia mondială, dominată de germanii Tobias Wendl şi Tobias Arlt.
De asemenea, elevii antrenorilor Comşa şi Drăgan au contribuit şi la rezultatele bune ale echipei României în proba de ştafetă, la care, cu o etapă rămasă până la final, naţionala ocupă locul al optulea.
Pentru Radu Şovăială şi Alexandru Teodorescu aceasta va fi prima participare la Jocurile Olimpice, sportivii de la CSO Sinaia confirmând, astfel, performanţele bune înregistrate încă de la nivelul juniorilor.
De menţionat că şi încă doi sportivi prahoveni care reprezintă România în Cupa Mondială de sanie, Raluca Strămăturaru şi Valentin Creţu, au reuşit, de asemenea, calificarea la Jocurile Olimpice de la Soci. Formaţi tot la CSO Sinaia, care este subordonat Ministerului Tineretului şi Sportului, aceştia, însă, au părăsit gruparea prahoveană pentru un club care le-au putut oferi stabilitate financiară.
În vârstă de 28 de ani, Raluca Strămăturaru este lidera României în concursul feminin, ocupând locul 26 în clasamentul Cupei Mondiale în acest sezon. La fel ca şi echipajul de dublu format din Şovăială şi Teodorescu, aceasta a obţinut cea mai bună performanţă a sezonului pe pârtia de la Winterberg, unde a sosit pe locul 19.
Valentin Creţu, care anul trecut a împlinit 24 de ani, a avut un sezon mai slab decât precedentul. Concurând pe acelaşi material de competiţie ca în anii anteriori, tânărul din Sinaia a înregistrat cel mai bun rezultat al său din acest sezon pe pârtia de la Park City, din SUA, ultima etapă care conta pentru calificarea la Jocurile Olimpice, sosind pe locul 29. Astfel, acesta a reuşit să intre în calculele calificării la Soci, situându-se pe locul 42 în clasamentul Cupei Mondiale.
Pentru Raluca Strămăturaru şi Valentin Creţu aceasta va fi a doua participare la Jocurile Olimpice, după cea de la Vancouver, din 2010.
Petre APOSTOL