Persoanele cu scleroză multimplă (SM) au tendinţa de a avea primele simptome între vârstele de 20 şi 40 de ani, potrivit unui articol prezentat de MedLife. De obicei, acestea se ameliorează, dar revin după o perioadă de timp. Cursul imprevizibil al sclerozei multiple complică procesul de diagnosticare. Este de preferat să ţineţi evidenţa simptomelor pentru a ajuta medicul să pună diagnosticul cât mai repede. Majoritatea simptomelor sclerozei multiple pot fi gestionate. Fie că sunteţi pus în faţa diagnosticului sau sunteţi îngrijorat în legătură cu anumite semne ale afecţiunii, este important să ştiţi că boala nu trebuie să vă acapareze viaţa.
Iată simptomele timpurii ale sclerozei multiple: vedere înceţoşată sau dublă,probleme de gândire, neîndemânare sau lipsă de coordonare, pierderea echilibrului, amorţeală, furnicături, slăbiciune într-un braţ sau picior. Nu există două persoane care să manifeste aceleaşi simptome ale sclerozei multiple. Este posibil să aveţi un singur simptom şi să treacă o perioadă lungă de timp până să observaţi altele. Dar, pentru unele persoane, simptomele se înrăutăţesc în câteva săptămâni sau luni.
Simptomele comune ale sclerozei multiple sunt:
Senzaţii anormale. Persoanele care suferă de scleroza multiplă spun că simt prezenţa unor “ace” în corp. De asemenea, acestea prezintă amorţeală, senzaţie de mâncărime, arsuri, junghiuri sau dureri puternice. Aproximativ jumătate dintre persoanele cu scleroză multiplă au aceste simptome. Din fericire, ele pot fi gestionate sau tratate.
Probleme ale vezicii urinare. Aproximativ 8 din 10 oameni au probleme ale vezicii urinare, dar acestea pot fi tratate. Urinarea frecvenţă şi constipaţia sunt simptome comune ale afecţiunii.
Dificultăţi ale mersului. Scleroza multiplă poate provoca slăbiciune musculară sau spasme, ceea ce face mersul pe jos mult mai dificil. Problemele de echilibru şi picioarele amorţite îngreunează mersul.
Ameţeli. Este normal că persoanele care suferă de scleroză multiplă să se simtă ameţite, dar nu vor avea vertij şi nu vor avea impresia că se învârte camera.
Oboseală. Aproximativ 8 din 10 persoane se simt foarte obosite. Sentimentul de oboseală apare, în mod normal, în jurul prânzului şi provoacă slăbiciune musculară şi somnolenţă, neavând nicio legătură cu efortul depus.
Spasme musculare. Acestea afectează, de obicei, muşchii picioarelor. Pentru aproximativ 40% dintre cei afectaţi, spasmele musculare sunt un simptom timpuriu al bolii. În scleroza multiplă progresivă, spasmele musculare afectează 6 din 10 persoane.
Dificultăţi sexuale. Atât femeile, cât şi bărbaţii afectaţi de scleroza multiplă sunt mai puţin receptivi la atingere şi au un apetit sexual redus.
Probleme de vorbire. Uneori, scleroza multiplă poate cauza pauze în vorbire. În stadiile mai avansate ale bolii, unele persoane dezvoltă şi probleme de înghiţire.
Probleme de gândire. Aproximativ jumtate dintre persoanele cu scleroză multiplă au probleme de concentrare. Cu toate acestea, scleroza multiplă nu afectează intelectul, capacitatea de a citi sau de a înţelege o conversaţie.
Tremurături. Tremurăturile pot fi minore, dar, în unele cazuri, pot afecta activitatea de zi cu zi a persoanei afectate.
Probleme de vedere. Vederea îngreunată se află, în majoritatea cazurilor, printre primele simptome ale bolii. Aceasta afectează, de obicei, un singur ochi. Vederea devine neclară, gri sau cu un loc întunecat în centru.
Doctorii împart simptomele afecţiunii în trei grupuri: primare, secundare şi terţiare.
Simptomele primare apar din cauza deteriorării stratului protector din jurul nervilor coloanei vertebrale sau a creierului. Deteriorarea se numeşte demielinizare. Aceasta cauzează cicatrici, ceea ce îngreunează transmiterea semnalelor de la creier la organism. Procesul poate cauza probleme ale vezicii urinare sau ale intestinului, pierderea echilibrului, senzaţie de amorţeală, paralizie, furnicături, tremurături, tulburări de vedere sau slăbiciune.
Simptomele secundare vin ca un efect al celor primare. Spre exemplu, incapacitatea de a vă goli vezica poate cauza o infecţie urinară. Medicii specialişti pot trata simptomele secundare, dar scopul este de a le evita prin tratarea celor primare.
Simptomele terţiare sunt cele sociale, psihologice sau cele legate de locul de muncă. În general, acestea se referă la modalitatea în care persoana afectată de scleroză multiplă face faţă bolii. Experienţele diferă de la un caz la altul, dar majoritatea oamenilor învaţă să îşi gestioneze simptomele.